Επιπλέον πόροι 850 εκατ. από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα για δάνεια σε ΜμΕ

Επιπλέον πόροι 850 εκατ. από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα για δάνεια σε ΜμΕ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 15:25 Δημιουργία 05/10/20, 15:21

Προστέθηκαν πόροι 850 εκατ. ευρώ, από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα για άτοκα κεφάλαια κίνησης για 2 χρόνια, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις λόγω της αυξημένης ζήτησης για τα δάνεια αυτά, όπως ανέφερε στην παρουσίαση των προγραμμάτων της τράπεζας, σε πρόσφατη εκδήλωση στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας, η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Αθηνά Χατζηπέτρου.

Η πρόεδρος ήταν προσκεκλημένη από τον πρόεδρο, Παύλο Ραβάνη και την διοικητική επιτροπή του επιμελητηρίου και σύμφωνα με ανακοίνωση ανέφερε, σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα δανειοδότησης επιχειρήσεων οι οποίες υφίστανται τις δυσμενείς επιπτώσεις από την εξάπλωση του COVID, για κεφάλαια κίνησης για 2 χρόνια, άτοκα, λόγω της αυξημένης συμμετοχής, προστέθηκαν επιπλέον πόροι ύψους 850 εκ. ευρώ, για να ενταχθούν επιπλέον επιχειρήσεις σε αυτό. Οι πόροι, θα διατεθούν αποκλειστικά σε επιχειρήσεις που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση δανειοδότησης στο πλαίσιο του προγράμματος, αλλά δεν εγκρίθηκε καμία από αυτές, λόγω μη διαθεσιμότητας πόρων.

Για το νέο πρόγραμμα "Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19" που δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε δανειακά κεφάλαια κίνησης, μέσω της παροχής εγγυοδοσίας, σε χαρτοφυλάκιο με ανώτατο όριο, επισήμανε ότι η λογική του προγράμματος είναι να μετριάσει το ρίσκο για τον επιχειρηματία και την απαίτηση εμπράγματων εγγυήσεων. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ζητούνται μικρότερες εμπράγματες εγγυήσεις από τον ιδιώτη (40%) με το υπόλοιπο 60% να το αναλαμβάνει η Τράπεζα και το Δημόσιο.

Ο κ. Ραβάνης, οι αντιπρόεδροι Κ. Δαμίγος, Ι. Μάνος ο οικονομικός επόπτης 'Αγγ. Τζίβας και ο υπεύθυνος Συμβουλευτικής Επιχειρήσεων Χρ. Λούσης, με τοποθετήσεις και παρεμβάσεις τους, υπογράμμισαν την ανάγκη σχεδιασμού ειδικών προϊόντων για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες βιοτέχνες, οι οποίοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις να λάβουν δάνεια από τις τράπεζες σήμερα και έχουν πληγεί σημαντικά από την κρίση των τελευταίων ετών, έχουν ωστόσο προϋποθέσεις βιωσιμότητας, παράγουν και ενισχύουν το ΑΕΠ, πολλές από αυτές καινοτομούν μάλιστα.

Η διοίκηση του ΒΕΑ υπογράμμισε την ανάγκη χορήγησης δανείων, με κριτήριο όχι μόνο τις εμπράγματες εγγυήσεις αλλά και την ουσιαστική αξιολόγηση των business plan των επιχειρήσεων. Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, "χρειάζεται τα business plan να συνιστούν ουσιαστικό στοιχείο αξιολόγησης και όχι να αντιμετωπίζονται σαν ένα τυπικό έγγραφο του φακέλου".

Αν σου άρεσε κάνε