Στις αρχές του 2021 το νέο πτωχευτικό πλαίσιο

Στις αρχές του 2021 το νέο πτωχευτικό πλαίσιο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:19 Δημιουργία 24/08/20, 08:00

Στις αρχές του 2021 αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο του νέου πτωχευτικού κώδικα, το οποίο θα έχει δοθεί στη δημοσιότητα έως το τέλος της εβδομάδας.

Θα παραμείνει σε δημόσια διαβούλευση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και προγραμματίζεται να ψηφιστεί από τη Βουλή το αργότερο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην εξής λύση, όσον αφορά το μέλλον της κύριας κατοικίας του φυσικού προσώπου που θα κηρύσσει πτώχευση: θα παρέχεται η δυνατότητα μεταβίβασης του ακινήτου σε έναν ιδιωτικό φορέα και στη συνέχεια ο φορέας αυτός θα ενοικιάζει το ακίνητο στον πτωχευμένο πρώην ιδιοκτήτη για χρονικό διάστημα 12 ετών. Έτσι θα διασφαλίζεται ότι δεν θα γίνεται έξωση από το σπίτι, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα πληρώνονται κανονικά τα ενοίκια.

Μέσα στην πρώτη 3ετία από τη συγκεκριμένη διευθέτηση, ο πτωχευμένος δανειολήπτης θα έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει αν θα μετατρέψει τη σύμβαση μίσθωσης σε σύμβαση «μίσθωσης και επαναγοράς».

Σε αυτή την περίοδο, καταβάλλοντας τα ενοίκια για μακρά χρονική περίοδο που θα φτάνει και στα 20 έτη, θα μπορεί ακόμη και ανακτήσει την ιδιοκτησία της περιουσίας του.

Επισημαίνεται ότι μέχρι την εφαρμογή του νέου πλαισίου, οι «πράσινοι» και «κόκκινοι» δανειολήπτες θα έχουν τη δυνατότητα υποβολής αίτησης στο πρόγραμμα «Γέφυρα».

Αν σου άρεσε κάνε