Συνταξιούχοι: Μέχρι τέλη του μήνα οι δηλώσεις για την εκκαθάριση των αναδρομικών

Συνταξιούχοι: Μέχρι τέλη του μήνα οι δηλώσεις για την εκκαθάριση των αναδρομικών

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:38 Δημιουργία 22/07/20, 09:33

Προθεσμία μέχρι τις 31 Ιουλίου έχουν περίπου 70.000 συνταξιούχοι, για να υποβάλουν αιτήσεις για την τροποποίηση των δηλώσεων τους στην εφορία, προκειμένου να «σβηστούν» οι φόροι για τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

Σύμφωνα με διευκρινιστική εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, οι τροποποιήσεις και η έκδοση των νέων εκκαθαριστικών θα γίνει με αίτηση που οι συνταξιούχοι θα κάνουν στην εφορία την οποία ανήκουν.

Παράλληλα, προβλέπεται διαγραφή προστίμων, έκπτωση 80% στις προσαυξήσεις αλλά και μείωση φόρων.

Οι φορολογούμενοι μπορούν:

-να ακυρώσουν και να σβήσουν οριστικά τους φόρους, τις επιβαρύνσεις που λανθασμένα τους βεβαιώθηκαν από τις ΔΟΥ. Αφορά συνταξιούχους οι οποίοι ενώ είχαν υποβάλει συμπληρωματικές δηλώσεις και πλήρωσαν φόρο για τα αναδρομικά που είχαν εισπράξει το 2013 έλαβαν σημειώματα με τα οποία καλούνταν να πληρώσουν ξανά και μάλιστα φόρο για τα ποσά των συντάξεων που είχαν λάβει με καθυστέρηση.

-να μειώσουν τις επιβαρύνσεις που προκύπτουν από τη φορολόγηση των αναδρομικών ποσών συντάξεων τα οποία οι συνταξιούχοι ενώ είχαν εισπράξει το 2013 δεν τα δήλωσαν στη φορολογική δήλωση το 2014. Τα ποσά αυτά με την έκδοση νέων εκκαθαριστικών θα φορολογηθούν στο έτος στο οποίο πραγματικά ανάγονται και όχι συνολικά στο έτος στο οποίο εισπράχθηκαν.

-Η αίτηση και τα συνυποβαλλόμενα έγγραφα υποβάλλονται με ψηφιακή απεικόνιση (scan), μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον Προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. ή (με φυσικό φάκελο) ταχυδρομικά είτε με συστημένη επιστολή ή με υπηρεσία ταχυμεταφοράς. Είναι, επίσης, δυνατή η κατάθεση των αιτήσεων και στο γραφείο πρωτοκόλλου της Δ.Ο.Υ.

-Η αίτηση του φορολογουμένου πρέπει να αναφέρει τους λόγους ακύρωσης ή τροποποίησης και να συνοδεύεται από τα κατάλληλα δικαιολογητικά έγγραφα ή στοιχεία, από τα οποία να προκύπτει είτε η έλλειψη φορολογικής υποχρέωσης ή το αριθμητικό ή λογιστικό λάθος.

Η αίτηση συνοδεύεται από:

βεβαίωση αποδοχών/συντάξεων από τον αρμόδιο φορέα, στην οποία θα υπάρχει διακριτή αναγραφή των ετών που τα αναδρομικά ανάγονται, εφόσον αυτή είναι διαθέσιμη από τον αρμόδιο φορέα

αντίγραφο της προσβαλλόμενης πράξης και πρέπει να αναφέρονται σε αυτήν τα στοιχεία επικοινωνίας του φορολογούμενου (ταχυδρομική διεύθυνση, τηλέφωνο επικοινωνίας και διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου).

Αν ο φορολογούμενος ζητά την ακύρωση της πράξης προσδιορισμού φόρου που εκδόθηκε το 2019 για αναδρομικά ποσά αποδοχών-συντάξεων για τον λόγο ότι είχε αποδεδειγμένα υποβάλει σε προγενέστερο χρόνο αρχικές ή τροποποιητικές (συμπληρωματικές) δηλώσεις με τα εισοδήματα αυτά, ανεξάρτητα από το αν αυτές είχαν εκκαθαριστεί ή όχι, υποβάλει μαζί με την αίτηση και αντίγραφα των δηλώσεων που υποβλήθηκαν.

Στις περιπτώσεις που ο φορολογούμενος ζητά την ακύρωση της πράξης προσδιορισμού φόρου που εκδόθηκε το 2019 για αναδρομικά εισοδήματα για τα οποία δεν είχε υποβάλει σε προγενέστερο χρόνο αρχικές ή τροποποιητικές (συμπληρωματικές) δηλώσεις, μαζί με την αίτηση του παρόντος υποβάλει (εκπρόθεσμες) τροποποιητικές δηλώσεις των αναδρομικών ποσών στα έτη που ανάγονται αυτά. Στις περιπτώσεις αυτές το εκπρόθεσμο υπολογίζεται από 01-01-2015 έως τις 31-12-2019.

Αν δεν είναι εφικτή η προσκόμιση βεβαίωσης του φορέα στην οποία αναφέρονται διακεκριμένα τα έτη στα οποία ανάγονται τα εισοδήματα, γίνεται δεκτό κάθε πρόσφορο μέσο με το οποίο αποδεικνύεται η κατανομή στα έτη που ανάγονται τα αναδρομικά, όπως πχ. η μηνιαία εκκαθάριση σύνταξης. Αν δεν είναι ούτε αυτό εφικτό, η κατανομή των εισοδημάτων γίνεται στα τρία προηγούμενα της είσπραξης των αναδρομικών εισοδημάτων έτη, δηλαδή στα οικονομικά έτη 2011, 2012 και 2013, εφόσον γίνεται αντίστοιχα και η υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων από τους φορολογούμενους.

Οι πράξεις διοικητικού προσδιορισμού του φόρου που εκδίδονται με βάση τα ανωτέρω αναρτώνται στην θυρίδα του φορολογουμένου στην προσωποποιημένη πληροφόρηση στο myTAXISnet της Α.Α.Δ.Ε., είτε υπογεγραμμένες ψηφιακά είτε με ψηφιακή απεικόνιση (scan).

Η αποδοχή των εν λόγω τροποποιητικών, η εκκαθάριση αυτών και η ακύρωση/τροποποίηση διενεργείται έως τις 30-09-2020 ή σε όποια άλλη προθεσμία τυχόν προβλεφθεί, με κοινοποίηση στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών. Σε περίπτωση που παρέλθει άπρακτη η ως άνω προθεσμία θεωρείται ότι η αίτηση του φορολογούμενου έχει απορριφθεί σιωπηρά και η αρχικώς ασκηθείσα ενδικοφανής προσφυγή και κάθε σχετικό έγγραφο διαβιβάζεται στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών.

Αν σου άρεσε κάνε