Μήνυμα στήριξης των ΜμΕ από την Εθνική Τράπεζα

Μήνυμα στήριξης των ΜμΕ από την Εθνική Τράπεζα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 13:17 Δημιουργία 30/06/20, 13:13

«Δέσμευσή μας είναι η στήριξη της οικονομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», είναι το μήνυμα της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας, σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία για την ελληνική αγορά, που δοκιμάζεται από την πρωτοφανή υγειονομική κρίση εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

«Θα στηρίξουμε τις επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη άμεσης ρευστότητας και όχι όσες θέλουν να δημιουργήσουν «μαξιλάρια». Να επιβραβεύσουμε όποιον στοχεύει καλύτερα και όχι όποιον διαθέτει περισσότερες σφαίρες», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, Παύλος Μυλωνάς κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων.

Ο ίδιος, μάλιστα, εκτίμησε ότι η κρίση θα επιφέρει μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων κατά 20% και η ανάγκη για κεφάλαια κίνησης θα φθάσει στα 10 δισ. ευρώ.

Η Εθνική χορήγησε το 2019 συνολικά 3,3 δισ. ευρώ νέα δάνεια και αθροιστικά 4,3 δισ. ευρώ αν συνυπολογισθούν και οι εκταμιεύσεις του πρώτου 3μηνου.

Την ίδια ώρα, σχετικά με το κρίσιμο ζήτημα των κόκκινων δανείων, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας αποκάλυψε ότι εξαιτίας της πανδημίας θα επαναπροσδιοριστεί το πλάνο με τους στόχους μείωσης και η υλοποίησή του θα καθυστερήσει ένα έτος.

Ανέφερε δε ότι η τιτλοποίηση των 6 δισ. ευρώ NPLs δρομολογείται με στόχο να ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΤΕ, Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης τόνισε ότι σημαντικό όπλο στην αντιμετώπιση της νέας πραγματικότητας που έφερε η πανδημία, αποτέλεσε το πρόγραμμα μετασχηματισμού της τράπεζας. «Μας όπλισε τη δύσκολη περίοδο της αβεβαιότητας», είπε.

«Οι μηχανισμοί μετασχηματισμού βοήθησαν να διασφαλιστεί η λειτουργία της τράπεζας σημείωσε και αναφέρθηκε στο σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας, που επιτάχυνε τις διαδικασίες και διασφάλισε το κοινωνικό πρόσωπο της τράπεζας. Σήμερα μπορούμε να απορροφήσουμε καλύτερα τους κραδασμούς και να τηρήσουμε τη δέσμευσή μας για στήριξη της οικονομίας», πρόσθεσε.

«Δημιουργήσαμε μια πιο ευέλικτη τράπεζα τόσο για τους ανθρώπους μας και για τους πελάτες μας με στόχο την υγεία των πελατών και των εργαζομένων μας. Εφαρμόσαμε στην πράξη την αρχή ηγεσίας βάση αξιών», σημείωσε ο κ. Μιχαϊλίδης.

«Η τράπεζα επέδειξε ετοιμότητα και αντοχή να ανταποκριθεί στις προκλήσεις. Θεμελιώθηκαν οι βασικές αξίες της νέας Εθνικής που χτίζουμε δηλαδή μιας αναπτυξιακής τράπεζας. Προσφέρουμε στην ανάπτυξη της χώρας. Η τράπεζα είναι έτοιμη να στηρίξει τις επιχειρήσεις, και την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας. Δεσμευτήκαμε να δημιουργήσουμε μια τράπεζα άξια και αξιακή», ανέφερε.

«Το 2019 πετύχαμε την αρχή μιας μεγάλης μεταστροφής για την τράπεζα σημείωσε. Αυτή υπήρξε η πρώτη χρονιά του προγράμματος μετασχηματισμού το οποίο και αντιμετώπισε τα χρόνια προβλήματα της τράπεζας», πρόσθεσε στο μεταξύ ο κ. Μυλωνάς.

Στις προτεραιότητες τις τράπεζας εντάσσεται η ενίσχυση των εσόδων, της διαφάνεια, οι επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό υποδομών και φυσικά «ο στόχος τα κόκκινα δάνεια να παρακολουθήσουν τις αρχικές δεσμεύσεις προκειμένου να κατέλθουν στο 5% του χαρτοφυλακίου της τράπεζας, μόνον που αυτό θα πραγματοποιηθεί με καθυστέρηση ενός έτους σε σχέση με το αρχικό πλάνο τριετίας λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού», τόνισε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας «η ρευστότητα και τα κεφάλαια υπερβαίνουν τα ζητούμενα από τους εποπτικούς κανόνες».

Σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα σημαντικό ρόλο παίζουν οι καταθέσεις με μερίδιο άνω του 35% στην αγορά.

Αν σου άρεσε κάνε