Οι τράπεζες ή ο υφυπουργός Τσακίρης ξέχασαν τους ξενοδόχους - θύματα της Thomas Cook;

Οι τράπεζες ή ο υφυπουργός Τσακίρης ξέχασαν τους ξενοδόχους - θύματα της Thomas Cook;

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 11:52 Δημιουργία 16/04/20, 11:31
Αρθρογράφος: Γιάννης Τασσιόπουλος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΑΣΣΙΟΠΟΥΛΟΣ

Σε απόγνωση βρίσκονται οι ξενοδόχοι, που «χτυπήθηκαν» από την πτώχευση της Thomas Cook και τώρα δέχονται νέο σοβαρό πλήγμα από την επέλαση της πανδημίας.

Το «χτύπημα» ίσως αυτή τη φορά, μάλιστα, να είναι θανατηφόρο, γιατί αντίθετα με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους, δεν μπορούν να μπουν κάτω από την «ομπρέλα» προστασίας που έδωσε η κυβέρνηση στις επιχειρήσεις. Και δεν μπορούν, επειδή μετά το σκάσιμο του ταξιδιωτικού κολοσσού, τον περασμένο Σεπτέμβριο, δεν ήταν τραπεζικά ενήμεροι μέχρι τις 31-12-2019. Θα ήταν ενήμεροι, αν είχαν γίνει πράξη όσα είχε ανακοινώσει για τη στήριξή τους ο αρμόδιος υφυπουργός Γιάννης Τσακίρης από το βήμα του 4ου Thessaloniki Summit. Ο ίδιος είχε μιλήσει για άτοκα δάνεια έως το 70% των κεφαλαίων για τις επιχειρήσεις, που επλήγησαν από την κατάρρευση της Thomas Cook.

Στοιχεία από την επίσημη έρευνα που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.) είναι αποκαλυπτικά για την έκταση του προβλήματος, που αν δεν λυθεί, θα προκαλέσει έκρηξη στον τουριστικό κλάδο με απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Ειδικότερα, στην έρευνα καταγράφεται.

-Από το σύνολο των 9.917 ξενοδοχείων της χώρας, 1.193 ξενοδοχεία δηλαδή, 12% συνεργάζονται με τον Όμιλο Thomas Cook, έχουν πληγεί από τη χρεοκοπία της.

-Οι συνολικές απαιτήσεις των ξενοδόχων από τον Thomas Cook μαζί με τις εκτιμώμενες απώλειες τζίρου, που προκύπτουν μετά τη χρεοκοπία του, για το 2019 ανέρχονται σε 190 εκατ.

-Συνυπολογίζοντας τα λοιπά καταλύματα και τις αεροπορικές αφίξεις άλλων πρακτορείων με Thomas Cook, οι συνολικές απαιτήσεις και οι απώλειες του τζίρου του κλάδου διαμονής εκτιμώνται στα 315 εκατ.

-Οι συνολικές απώλειες για το 2020 ανέρχονται σε 516 εκατ. για τον ξενοδοχειακό κλάδο.

Οι ξενοδόχοι που έχουν εμπλακεί σε αυτή την περιπέτεια, μέχρι στιγμής δεν ξέρουν, όπως είπαν ορισμένοι εξ αυτών στο Xrimaonline.gr, αν ξέχασε όσα είχε πει ο υφυπουργός Τσακίρης ή αν ξέχασαν οι τράπεζες να εφαρμόσουν το πρόγραμμα, που είχαν συμφωνήσει με την κυβέρνηση.

Αν σου άρεσε κάνε