Ένταξη και των τουριστικών επιχειρήσεων στην επιστρεπτέα προκαταβολή ζητά το Επιμελητήριο Μεσσηνίας

Ένταξη και των τουριστικών επιχειρήσεων στην επιστρεπτέα προκαταβολή ζητά το Επιμελητήριο Μεσσηνίας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 16:48 Δημιουργία 09/04/20, 16:26

Την ένταξη και των εποχικών/τουριστικών επιχειρήσεων στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κοροναϊού, ζητάει το Επιμελητήριο Μεσσηνίας.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίο, Βαγγέλης Ξυγκώρος, με επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, σημειώνει πως «στη Μεσσηνία λειτουργούν πάρα πολλές εποχικές/τουριστικές επιχειρήσεις που δεν απασχολούν προσωπικό λόγω χαμηλής πληρότητας κατά τους χειμερινούς μήνες και κάνουν τις προσλήψεις προσωπικού από τις αρχές Απριλίου.

Με βάση το ΦΕΚ για την υλοποίηση του χρηματοδοτικού εργαλείου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, αυτές οι επιχειρήσεις δεν εντάσσονται στο συγκεκριμένο μέτρο στήριξης, λόγω του ότι δεν απασχολούν προσωπικό τη δεδομένη χρονική περίοδο.

Γεγονός που έχει δημιουργήσει αναστάτωση και προβληματισμό στο τουριστικό κλάδο, ειδικά σε περιοχές όπου ανθούν οι τουριστικές δραστηριότητες».

Αναλυτικά, το πλήρες κείμενος της επιστολής του κ. Ξυγκώρου προς τους υπουργούς:

«Μετά την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορωνοϊού, με ετοιμότητα η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει ως τώρα στην εκπόνηση Εκτάκτων Μέτρων Στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων της χώρας.

Μέριμνα όλων μας αύτη τη κρίσιμη στιγμή επιβάλλεται να είναι η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και η προστασία του κοινωνικού συνόλου.

Τα Επιμελητήρια καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να συνεισφέρουμε στο έργο των αρμόδιων Υπουργείων, στην διεύρυνση της λίστας των επιχειρήσεων που θα έχουν πρόσβαση στα μέτρα στήριξης, με σκοπό την αποφυγή τυχόν λαθών η αδικιών.

Η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών για τη χορήγηση ρευστότητας σε επιχειρήσεις που επλήγησαν, με την αναστολή υποχρέωσης πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική απόφαση αλλά και σε επαγγέλματα που έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητά τους, ήταν θετική.

Όμως, η βαριά βιομηχανία της Ελληνικής οικονομίας ο Τουρισμός, πλήττεται σε μεγάλο βαθμό με αβέβαιη την τουριστική περίοδο.

Στη Μεσσηνία λειτουργούν πάρα πολλές εποχικές/τουριστικές επιχειρήσεις που δεν απασχολούν προσωπικό λόγω χαμηλής πληρότητας κατά τους χειμερινούς μήνες και κάνουν τις προσλήψεις προσωπικού από τις αρχές Απριλίου.

Με βάση το ΦΕΚ για την υλοποίηση του χρηματοδοτικού εργαλείου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, αυτές οι επιχειρήσεις ΔΕΝ εντάσσονται στο συγκεκριμένο μέτρο στήριξης, λόγω του ότι δεν απασχολούν προσωπικό τη δεδομένη χρονική περίοδο.

Γεγονός που έχει δημιουργήσει αναστάτωση και προβληματισμό στο τουριστικό κλάδο, ειδικά σε περιοχές όπου ανθούν οι τουριστικές δραστηριότητες.

Όλες αυτές οι επιχειρήσεις, καταλυμάτων, εστίασης, εποχικές, κτλ., μετά τη λήξη των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί για το περιορισμό της επιδημίας, σε μία ήδη χαμένη τουριστική χρονιά, θα πρέπει να επαναλειτουργήσουν έχοντας επί της ουσίας μηδενική ρευστότητα.

Σε αυτό το δύσκολο πλαίσιο, θεωρούμε πως πρέπει να ενταχθούν και αυτές οι επιχειρήσεις στο μέτρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, λαμβάνοντας υπόψη το υπαλληλικό προσωπικό που είχαν την προηγούμενη περίοδο Απριλίου – Σεπτέμβριου 2019.

Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, να υπαχθούν άμεσα σε άλλο ειδικό καθεστώς χρηματοδότησης που θα αφορά τις Τουριστικές επιχειρήσεις.

Δεδομένης της πρωτόγνωρης κατάστασης που βιώνει η χώρα μας, κρίνεται επιτακτική ανάγκη να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα που θα ανακουφίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τον Τουριστικό κλάδο. Χωρίς την ανάλογη στήριξη το αποτέλεσμα θα είναι η κατάρρευσή του συμπαρασύροντας μεγάλο εύρος της οικονομίας.

Με την πεποίθηση ότι θα πράξετε τα δέοντα, αυτή την δύσκολη περίοδο, τις οικονομικές επιπτώσεις της οποίας θα βιώνουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα αφού παρέλθει κάθε κίνδυνος για την υγεία των πολιτών».

Αν σου άρεσε κάνε