Σταϊκούρας: Οι φοροελαφρύνσεις θα υλοποιηθούν!

Σταϊκούρας: Οι φοροελαφρύνσεις θα υλοποιηθούν!

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 10:18 Δημιουργία 05/03/20, 10:12

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει σε ό,τι αφορά τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για φέτος, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ερωτηθείς για τις πιθανές επιπτώσεις του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε πως τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως υπάρχουν κάποιες πρώτες επιδράσεις λόγω εξάπλωσης του κορωνοϊού, ωστόσο αυτές δεν είναι εύκολο να ποσοτικοποιηθούν.

Όπως διευκρίνισε, ήδη υπάρχουν κάποιες επιπτώσεις σε τομείς όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία, ενώ γίνεται καθημερινά συγκεντρώνονται στοιχεία σχετικά με τις αφίξεις στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», την κίνηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Σε κάθε περίπτωση, διαβεβαίωσε, το υπουργείο Οικονομικών έχει καταρτίσει σενάρια σε συνδυασμό με τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Με αφορμή και τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη το Eurogroup ο κ. Σταϊκούρας αναγνώρισε ότι η έκταση του προβλήματος είναι μεγαλύτερη από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί και πρόσθεσε πως ίσως χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών. Αυτό που χρειάζεται είναι να ληφθούν τα σωστά μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και κατ’ επέκταση για την ελληνική οικονομία και κοινωνία, τόνισε.

Ενόψει και της συνεδρίασης του Eurogroup της 16ης Μαρτίου είπε ακόμη πως στόχος είναι να ληφθούν μία σειρά μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες οι οποίοι δίνουν τη δυνατότητα εξαίρεσης δαπανών από τον υπολογισμό του πλεονάσματος λόγω έκτακτων συνθηκών.

Αναφερόμενος τέλος στο αίτημα της Αθήνα για εξαίρεση των δαπανών για το μεταναστευτικό από τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος εμφανίστηκε ρεαλιστικά αισιόδοξος ότι η Αθήνα θα το πετύχει.

Αν σου άρεσε κάνε