Ο Χατζηδάκης παρουσίασε την «πράσινη ατζέντα» της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ

Ο Χατζηδάκης παρουσίασε την «πράσινη ατζέντα» της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 26/02/20, 19:38

Το σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ για την «πράσινη ατζέντα» παρουσίασε ο Κωστής Χατζηδάκης στον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η εν λόγω εξέταση εντάσσεται στο πλαίσιο της δεκαετούς αξιολόγησης των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ.

Κατά τη συνάντηση, ο υπουργός παρουσίασε τη φιλόδοξη, πράσινη ατζέντα του υπουργείου. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Χατζηδάκης σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες όπως:

-η δέσμευση για πλήρη απολιγνιτοποίηση της χώρας μέχρι το 2023 (πλην της Πτολεμαϊδας 5) και συνολικής μέχρι το 2028,
-η στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας,
-η προώθηση της ηλεκτροκίνησης,
-η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων,
-η κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης και
-η θέσπιση ενός ευρωπαϊκά σύχρονου μοντέλου προστασίας των προστατευόμενων περιοχών.

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε επίσης στο περιβαλλοντικό σχέδιο νόμου που θα παρουσιαστεί αύριο, Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο, όπως υπογράμμισε, περιλαμβάνει μια σειρά από ριζικές τομές προς αυτές τις κατευθύνσεις και φέρνει την Ελλάδα πιο κοντά στις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές.

Στο περιθώριο της περιβαλλοντικής αξιολόγησης, ο Κωστής Χατζηδάκης συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία οποίος τον συνεχάρη για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελλάδα ειδικά στον τομέα της απολιγνιτοποίησης καθώς και της ηλεκτροκίνησης.

Ο Υπουργός υπογράμμισε στον γγ του ΟΟΣΑ τη σημασία της συνεργασίας στα περιβαλλοντικά ζητήματα, καθώς ο Οργανισμός διαθέτει ιδιαίτερη τεχνογνωσία.

Αν σου άρεσε κάνε