Σε κυνήγι... αζήτητων κληρονομιών η κυβέρνηση

Σε κυνήγι... αζήτητων κληρονομιών η κυβέρνηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 11/02/20, 21:37

Αμοιβή έως και 10% της αξίας της περιουσίας η οποία θα έπρεπε να έχει περιέλθει στο δημόσιο ή σε κοινωφελές ίδρυμα αλλά κάπου στην πορεία «χάθηκε» και μένει στα αζήτητα ή την εκμεταλλεύονται επιτήδειοι καθιερώνει απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου.

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ και έχει άμεση ισχύ.

Ορίζει ότι κάθε πρόσωπο που γνωρίζει στοιχεία ή πληροφορίες σχετικά με περιουσίες του Κώδικα Κοινωφελών Περιουσιών ή Σχολαζουσών Κληρονομιών, πρέπει να τα δηλώσουν στη Διεύθυνση Κοινωφελών Περιουσιών του υπουργείου Οικονομικών. Πρόκειται κυρίως για κινητά ή ακίνητα περιουσιακά στοιχεία αγνώστων κληρονόμων αλλά όπως εξηγούν νομικοί δεν αποκλείονται και περιπτώσεις όπου μια διαθήκη η οποία όριζε ως κληρονόμο το δημόσιο ή ένα κοινωφελές ίδρυμα δεν έφτασε ποτέ στα «σωστά» χέρια.

Η αμοιβή έως 10% θα καταβάλλεται από τυχόν ρευστά διαθέσιμα, είτε μετά από ρευστοποίηση της περιουσίας, είτε από πόρους του κοινωφελούς ιδρύματος είτε ακόμα και από κεφάλαια του κρατικού προϋπολογισμού.
Δικηγόροι εξηγούν πως εξαιρούνται από τις προβλέψεις «αμοιβής» όσοι έχουν υποχρέωση ενημέρωσης του δημοσίου, όπως συμβολαιογράφοι, προξενικές και εισαγγελικές αρχές , αποκεντρωμένες διοικήσεις και εφορίες.

Αναλυτικά η απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου προβλέπει:

Άρθρο 1

Υποχρέωση υποβολής δήλωσης

1. Κάθε πρόσωπο που γνωρίζει στοιχεία ή πληροφορίες σχετικά με περιουσίες του Κώδικα Κοινωφελών Περιουσιών και Σχολαζουσών Κληρονομιών, οφείλει να το δηλώσει χωρίς υπαίτια καθυστέρηση στη Διεύθυνση Κοινωφελών Περιουσιών του Υπουργείου Οικονομικών. Η δήλωση αυτή θα πρέπει να περιέχει κατά το δυνατόν ακριβή στοιχεία και κάθε άλλη χρήσιμη λεπτομέρεια, σχετικά με την καταδειχθείσα περιουσία.

2. Εφόσον η δήλωση γίνει σε άλλη δημόσια αρχή, η αρχή αυτή υποχρεούται άμεσα και εντός δέκα (10) ημερών το αργότερο από την περιέλευση σε αυτή, της σχετικής πληροφορίας, να τη διαβιβάσει στην ανωτέρω Διεύθυνση Κοινωφελών Περιουσιών.

3. Η Διεύθυνση Κοινωφελών Περιουσιών οφείλει να εξετάσει τα παρεχόμενα στοιχεία και, εφόσον δεν υπάγονται στην αρμοδιότητά της, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 2 του ν. 4182/2013, να τα αποστείλει στην αρμόδια Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Προϋποθέσεις καταβολής χρηματικής αμοιβής

Η χρηματική αμοιβή καταβάλλεται στο δικαιούχο πρόσωπο, μετά την εκκαθάριση και την περιέλευση της περιουσίας στο Δημόσιο ή το φορέα εκτέλεσης κοινωφελούς σκοπού, με απόφαση της αρμόδιας, (κατά το άρθρο 1 του ν. 4182/2013), αρχής, ύστερα από γνώμη του αντίστοιχου Συμβουλίου Κοινωφελών Περιουσιών και εφόσον συντρέχει μία εκ των εξής προϋποθέσεων:

α) εάν έχει παρέλθει πενταετία από το θάνατο του διαθέτη ή δωρητή ή του κληρονομούμενου από το Δημόσιο, ως εξ αδιαθέτου κληρονόμου στην έκτη τάξη και η αρμόδια αρχή δεν έλαβε γνώση της ύπαρξης της περιουσίας αυτής, από άλλη πηγή,

β) εάν είναι δυνατή αναψηλάφηση δίκης ή ανατροπή τελεσίδικης απόφασης ή συμβιβασμού, ως αποτέλεσμα της υποδείξεως αδικήματος από τον καταδείκτη, επιδικασθεί δε, (με τελεσίδικη απόφαση ή βούλευμα), η περιουσία στο Δημόσιο ή σε Νομικά Πρόσωπα ή σε Ιδρύματα.

Ύψος αμοιβής

1. Το ύψος της αμοιβής μπορεί να ανέρχεται σε ποσοστό έως 10% επί της αξίας της εκκαθαρισθείσας περιουσίας, ενώ για τον καθορισμό της, λαμβάνονται υπόψη αφενός η ακρίβεια και πληρότητα των παρεχόμενων από αυτόν πληροφοριών και στοιχείων, καθώς και οι κάθε είδους ενέργειές του, με τις οποίες τυχόν συνέβαλε στην ανάκτηση της περιουσίας.

2. Ο υπολογισμός της αξίας της εκκαθαρισθείσας περιουσίας γίνεται, εφόσον απαιτείται, με εκτίμηση από πιστοποιημένο εκτιμητή.

Κάλυψη δαπάνης αμοιβής

1. Η δαπάνη της αμοιβής καλύπτεται από το ρευστό ενεργητικό της περιουσίας, εφόσον υπάρχει. Σε αντίθετη περίπτωση, κατά την κρίση του Δημοσίου ή του φορέα εκτέλεσης κοινωφελούς σκοπού, (αναλόγως σε ποιον περιέλθει η περιουσία), η δαπάνη δύναται να καλυφθεί είτε με τη ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων της περιουσίας είτε από τους πόρους του φορέα εκτέλεσης κοινωφελούς σκοπού, εφόσον η περιουσία περιέρχεται σ' αυτόν και επαρκούν οι πόροι του είτε τέλος από τον κρατικό προϋπολογισμό, αν η περιουσία περιέλθει στο Δημόσιο.

2. Ο τρόπος κάλυψης της δαπάνης, συμπεριλαμβανομένου και του περιουσιακού στοιχείου, (εφόσον αυτό ρευστοποιηθεί), ορίζεται στην απόφαση του άρθρου 2 της παρούσας. Η ρευστοποίηση της περιουσίας γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν το φορέα, στον οποίο περιέρχεται η περιουσία.

3. Εάν η δήλωση γίνεται από περισσότερα του ενός πρόσωπα, η αμοιβή επιμερίζεται μεταξύ τους σε ποσοστά που καθορίζονται με την απόφαση του άρθρου 2 της παρούσης, ανάλογα με τη συμβολή καθενός και σε περίπτωση αμφιβολίας, κατά ίσα μέρη.

Αν σου άρεσε κάνε