Θετικό «νεύμα» από Τζεντιλόνι για τη μείωση των πλεονασμάτων

Θετικό «νεύμα» από Τζεντιλόνι για τη μείωση των πλεονασμάτων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 14:22 Δημιουργία 06/02/20, 14:05

Την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην έναρξη της συζήτησης για τη μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων μετέφερε ο Επίτροπος της Ε.Ε., αρμόδιος για θέματα Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί της Πέμπτης.

«Πιστεύω ότι έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο τους τελευταίους επτά μήνες, κάτι που αντανακλάται στις αγορές κεφαλαίου και στο ευρύτερο οικονομικό κλίμα. Είμαστε μια κυβέρνηση η οποία είναι απόλυτα αφοσιωμένη σε μια φιλόδοξη ατζέντα μεταρρυθμίσεων και έχουμε υπάρξει απόλυτα αξιόπιστοι όσον αφορά την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων, ενημερώνοντας τους συνομιλητές μας ότι θα τηρήσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2019 και το 2020» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης στη διάρκεια της συνάντησης.

Όπως σημείωσε, «σύντομα και χωρίς καθυστέρηση, αναμένεται να ανοίξουμε τη συζήτηση για τη μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος, αρχής γενομένης από το 2021».

«Πιστεύω, ότι αυτό είναι κάτι απολύτως λογικό και χαίρομαι που και εσείς το αναγνωρίσατε και είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση» πρόσθεσε με τον κ. Τζεντιλόνι να απαντά πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σίγουρα υποστηρικτική για το άνοιγμα αυτής της συζήτησης».

Η απόφαση θα ληφθεί από το Eurogroup, διευκρίνισε ο Επίτροπος εκφράζοντας πάντως την πεποίθηση πως «εφόσον η Ελλάδα διατηρεί αυτή τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων η συζήτηση μπορεί να ανοίξει ξανά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι υποστηρικτική για αυτό».

Σύμφωνα με το Μαξίμου, στη διάρκεια της συνάντησης πραγματοποιήθηκε εκτενής συζήτηση για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αλλά και τις προοπτικές της καθώς σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα καταγράφεται σημαντική πρόοδος σε μια σειρά από τομείς. Επίσης υπογραμμίστηκαν οι θετικές εξελίξεις και στο δημοσιονομικό πεδίο οι οποίες αποτυπώνονται στην αντιμετώπιση των ελληνικών τίτλων στις διεθνείς αγορές καθώς και στις αξιολογήσεις των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης ενώ τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε στον Ευρωπαίο Επίτροπο μια σειρά από ζητήματα προτεραιότητας για τη δημοσιονομική πολιτική και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει θέσει η χώρα μας.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του Green Deal που ανακοινώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, συζητήθηκαν δράσεις τις οποίες αναμένεται να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό την επίτευξη του στόχου μείωσης εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου έως το 2030 και του βασικού στόχου της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050, Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τη δέσμευση της χώρας μας να εργαστεί προς μία περισσότερο «πράσινη οικονομία» στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων σε παγκόσμιο αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο και τόνισε τη σημασία της Επαρκούς χρηματοδότησης για μια δίκαιη μετάβαση των περιοχών παραγωγής άνθρακα και λιγνίτη στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

Αν σου άρεσε κάνε