«Καμπανάκι» για νέα κρίση χτυπά η Παγκόσμια Τράπεζα

«Καμπανάκι» για νέα κρίση χτυπά η Παγκόσμια Τράπεζα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 16:01 Δημιουργία 09/01/20, 15:53

«Καμπανάκι» για τον κίνδυνο μίας νέας κρίσης στο παγκόσμιο σύστημα χτυπά η Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ προειδοποιεί πως οι χαμηλές ταχύτητες ανάπτυξης, κυρίως στον ανεπτυγμένο κόσμο, εντείνουν την αβεβαιότητα.

Μολονότι στην εξαμηνιαία έκθεση για τις Παγκόσμιες Οικονομικές προβλέπει ανάπτυξη με ρυθμό 2,5% παγκοσμίως για το 2020 (έναντι προηγούμενης εκτίμησης για ανάπτυξη 2,4%), η Τράπεζα κρατάει αστερίσκους για ενδεχόμενη προς τα κάτω αναθεώρηση του χρησμού της.

Ομολογεί δε πως τα χαμηλά επιτόκια δεν έχουν δουλέψει ως πραγματικό εφαλτήριο για δυναμική ανάκαμψη της παγκόσμια οικονομίας, μετά το ξέσπασμα της κρίσης του 2008, ούτε αποτελούν ένα μόνιμο ασφαλές μαξιλάρι για πιθανές νέες κρίσεις χρέους που ελλοχεύουν.

Η ανάπτυξη των ανεπτυγμένων οικονομιών εκτιμά ότι θα υποχωρήσει στο 1,4% το 2020, καθώς παραμένει αδύναμη η βιομηχανική παραγωγή. Η ανάπτυξη των αναπτυσσόμενων οικονομιών αναμένεται να επιταχυνθεί φέτος στο 4,1%, αλλά σχεδόν το 1/3 θα παρουσιάσει αδυναμίες.

Η ανάπτυξη των ΗΠΑ προβλέπεται να επιβραδυνθεί φέτος στο 1,8%, ενώ η ανάπτυξη στην ευρωζώνη προβλέπεται να χαμηλώσει ρυθμό στο 1% το 2020.

Αν σου άρεσε κάνε