Το σχέδιο της Energean για φυσικό αέριο στην Κύπρο

Το σχέδιο της Energean για φυσικό αέριο στην Κύπρο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 06/12/19, 21:04

Την πρόταση της Energean για την εισαγωγή και προμήθεια φυσικού αερίου στην Κύπρο με ορίζοντα το 2021 παρουσίασε χθες ο δρ Κωνσταντίνος Νικολάου, τεχνικός σύμβουλος της Energean και πρώην μέλος της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου, από το βήμα του 7ου Ενεργειακού Συμποσίου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στη Λευκωσία.

Το σχέδιο αφορά την ανάπτυξη αγωγού εξαγωγής φυσικού αερίου από το Energean Power FPSO, που θα λειτουργεί στην ισραηλινή ΑΟΖ, προς το Βασιλικό της Κύπρου. Η εισηγμένη στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ εταιρεία κατέθεσε πρόσφατα τις σχετικές αιτήσεις προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου.

Το Energean Power FPSO έχει δυναμικότητα 8 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως και η Energean έχει ήδη υπογράψει συμβόλαια για την προμήθεια 5 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως με μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές στο Ισραήλ με έναρξη από το 2021. Η αγορά της Κύπρου εκτιμάται ότι αρχικά θα απαιτήσει 0,5 έως 0,6 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως. Ο αγωγός θα έχει μήκος περί τα 200 χλμ. και θα μεταφέρει αέριο από το Βόρειο Καρίς, στο οποίο πρόσφατα επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη κοιτάσματος φυσικού αερίου με απολήψιμα 25 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Πρόκειται για μία επένδυση της τάξης των 350 εκατ. δολαρίων, την οποία θα αναλάβουν η Energean και οι συνεργάτες της. Η υλοποίηση της επένδυσης θα έχει ως αποτέλεσμα, εφόσον προχωρήσουν χωρίς καθυστερήσεις οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, να αποκτήσει η Κυπριακή Δημοκρατία τη δυνατότητα χρήσης φυσικού αερίου από το 2021, σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές.

Μάλιστα, η Energean έχει υπογράψει Επιστολές Προθέσεων (Letter of Intends) και με τις τρεις ιδιωτικές εταιρείες που διαθέτουν άδεια παραγωγής ηλεκτρισμού συνδυασμένου κύκλου στην Κύπρο και, συγκεκριμένα, τις PEK, Lysarea Energia και Paramount Energy Corporation. «Έχουμε το αέριο, έχουμε την υποδομή, έχουμε τους πελάτες και δεν χρειαζόμαστε καμία επιχορήγηση.

Είμαστε σε θέση να φτιάξουμε ένα έργο το οποίο όχι μόνο θα δημιουργήσει μια ανταγωνιστική αγορά φυσικού αερίου προς όφελος των καταναλωτών στη βάση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνο θα λειτουργήσει συμπληρωματικά προς τους σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας για το φυσικό αέριο αλλά και θα ενισχύσει περαιτέρω τη γεωπολιτική θέση της χώρας σε μία κρίσιμη περίοδο για την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νικολάου.

Αν σου άρεσε κάνε