Τι σημαίνει για τις συντάξεις η ψηφιακή ενοποίηση των Ταμείων

Τι σημαίνει για τις συντάξεις η ψηφιακή ενοποίηση των Ταμείων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 12:13 Δημιουργία 02/12/19, 12:11

Δεν τίθεται ζήτημα ουσιαστικής ενοποίησης κύριας και επικουρικής σύνταξης με την ψηφιακή ενοποίηση του ΕΦΚΑ και του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών επεσήμανε ο Νότης Μηταράκης.

Ο υφυπουργός, μάλιστα, σημείωσε ότι η ενοποίηση των Ταμείων θα μειώσει αισθητά τη γραφειοκρατία του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς και τον χρόνο έκδοσης των νέων συντάξεων.

Ειδικότερα, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο κ. Μηταράκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «οι αποφάσεις του ΣτΕ που είδαμε στις 4.10.2019 είναι ξεκάθαρες». Όπως τόνισε, «η επικουρική είναι μια αυτόνομη σύνταξη, για την οποία δόθηκαν ξεχωριστές εισφορές, ενώ κρίθηκε αντισυνταγματική η όποια προσπάθεια ενοποίησης των δύο συντάξεων στο επίπεδο του πλαφόν των 1.300 ευρώ που είχε επιβάλει ο νόμος Κατρούγκαλου.

Είναι ξεκάθαρο επομένως πως η κύρια σύνταξη και η επικουρική αποτελούν διαφορετικά υπολογίσιμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, που προέρχονται από διαφορετικό λόγο. Η κύρια σύνταξη είναι μια αναδιανεμητική παροχή από το κράτος και είναι αποτέλεσμα των εισφορών της κύριας σύνταξης, ενώ η επικουρική είναι αποτέλεσμα των εισφορών της επικουρικής».

«Η ψηφιακή ενοποίηση σε κάθε περίπτωση θα δημιουργήσει μια πολύ ισχυρή διοικητική βάση για τη μετάβαση στη νέα κεφαλαιοποιητική επικουρική σύνταξη, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από 1ης.1.2021, καθώς βάζει τέλος στην όποια συζήτηση γινόταν για πιθανές αστάθειες του κόστους μετάβασης» ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του ο κ. Μηταράκης.

Αν σου άρεσε κάνε