Μέρισμα σε 200.000 νοικοκυριά πριν τα Χριστούγεννα

Μέρισμα σε 200.000 νοικοκυριά πριν τα Χριστούγεννα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:42 Δημιουργία 02/12/19, 08:39

Πολύτεκνες οικογένειες, οι πιο αδύναμοι από τους μακροχρόνια ανέργους και οι οικογένειες με εξαρτώμενα μέλη ΑμεΑ είναι οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος, όπως ανήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα του 13ου Συνεδρίου της ΝΔ.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, η κυβέρνηση θα καταβάλλει μέρισμα από 500 έως και 1.000 ευρώ σε 200.000 νοικοκυριά πριν τα Χριστούγεννα.

Την ίδια ώρα, δρομολογούνται οι πληρωμές των δικαιούχων για επίδομα θέρμανσης (68 εκατ. ευρώ) και οι επιστροφές φόρου στις επιχειρήσεις (138 εκατ. ευρώ) μετά την εφάπαξ μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 95%.

Σημειώνεται πως σε συνέντευξή του το πρωί του Σαββάτου ο υπουργός Οικονομικών άνοιξε παράθυρο μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης «νωρίτερα από το 2021».

Στο «μικροσκόπιο», στο μεταξύ, μπαίνει και η λεγόμενη «13η σύνταξη». Ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Σκυλακάκης δήλωσε ερωτηθείς σχετικά με το εάν θα επαναληφθεί η καταβολή της 13ης σύνταξης και το 2020 όπως έγινε το 2019, πως το κονδύλι των 908 εκατ. ευρώ «θα χρησιμοποιηθεί όλο για τους συνταξιούχους με τρόπο που θα προσδιοριστεί στο πλαίσιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που θα πραγματοποιηθεί από το υπουργείο Εργασίας στους επόμενους μήνες. Τα χρήματα υπάρχουν».

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι, αναφέρουν πως ένα μέρος των 908 εκατ. ευρώ εξετάζεται να ενσωματωθεί στις μόνιμες αυξήσεις των αποδοχών των συνταξιούχων, τις οποίες δρομολογεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Ένα άλλο μέρος αναμένεται να καλύψει τα αναδρομικά, που απορρέουν από τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ και ένα μέρος εξετάζεται να χρηματοδοτήσει ένα νέο μόνιμο μηχανισμό στήριξης των συνταξιούχων με έξτρα ενίσχυση, η οποία θα καταβάλλεται στο τέλος κάθε έτους.

Αν σου άρεσε κάνε