Νέο σχέδιο για εξάλειψη των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου

Νέο σχέδιο για εξάλειψη των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:55 Δημιουργία 21/11/19, 09:51

«Η νέα κυβέρνηση κατάρτισε νέο ευρύ σχέδιο δράσης για την εκκαθάριση των υπολειπόμενων ληξιπρόθεσμων οφειλών έως το 2021, μετά την έλλειψη προόδου που σημειώθηκε με το προηγούμενο σχέδιο μετά το τέλος του προγράμματος», αναφέρει η Επιτροπή στην έκθεσή της για την Ενισχυμένη Εποπτεία.

Εξηγεί ότι στα τέλη Αυγούστου 2019, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που παρακολουθούνται στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας παρέμεναν υψηλές στα 1,3 δισ. ευρώ, έναντι 1,7 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος.

«Ο αριθμός αυτός είναι σημαντικά υψηλότερος από τον στόχο για μηδενικές ληξιπρόθεσμες οφειλές που ορίστηκε κατά τη λήξη του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας» το 2018. Το νέο σχέδιο δράσης αποσκοπεί στη μείωση των καθαρών ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 1 δισ. ευρώ έως τον Δεκέμβριο του 2019 και στην πλήρη εκκαθάρισή τους έως το τέλος του 2020, με εξαίρεση 140 εκατ. ευρώ για συνταξιοδοτικές απαιτήσεις, τα οποία θα εκκαθαριστούν έως τα τέλη Ιουνίου 2021, εξηγεί η Επιτροπή.

«Το σχέδιο αντιμετωπίζει τις κύριες προκλήσεις της εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών και συνοδεύεται από διάφορες νομικές και διοικητικές δράσεις, καθώς και δράσεις Τακτικού Προϋπολογισμού, για την επίτευξη των στόχων του».

Όσον αφορά τα μέτρα για την αποφυγή της δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών (ειδική δέσμευση για τα μέσα του 2019) βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας, αλλά θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν πλήρως, επισημαίνεται.

Στο πλαίσιο του ελέγχου παρακολούθησης που διενήργησε, το Ελεγκτικό Συνέδριο της Ελλάδας επισήμανε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος προς την υλοποίηση της πλειονότητας των συστάσεών του• ωστόσο, θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την υλοποίηση κάποιων βασικών συστάσεών του, μεταξύ άλλων λόγω του πολύ σύντομου χρονικού διαστήματος που έχει παρέλθει από τον πρώτο έλεγχο.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του νέου σχεδίου δράσης για την εκκαθάριση, οι αρχές θα συστήσουν διευθύνουσα επιτροπή με υπουργική απόφαση, προκειμένου να διασφαλίσουν την έγκαιρη εφαρμογή τόσο του σχεδίου για την εκκαθάριση όσο και του σχεδίου για την αποφυγή της συσσώρευσης νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι υπόλοιποι εκ των προτέρων έλεγχοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Ελλάδας για τα εκτός προϋπολογισμού ταμεία και τις τοπικές κυβερνήσεις καταργήθηκαν σταδιακά όπως προβλεπόταν.

Αν σου άρεσε κάνε