Από 300-500 εκατ. το κοινωνικό μέρισμα - Αναμένονται οι τελικές αποφάσεις

Από 300-500 εκατ. το κοινωνικό μέρισμα - Αναμένονται οι τελικές αποφάσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:33 Δημιουργία 19/11/19, 09:31

Στη διάθεση ποσού από 300 έως 500 εκατ. ευρώ αναμένεται να καταλήξει το ΥΠΟΙΚ όσον αφορά το κοινωνικό μέρισμα, με τις τελικές αποφάσεις να αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα.

Προς το παρόν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναμένει να λάβει στα χέρια του τα αναλυτικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο δεκάμηνο και βάσει αυτών θα καταρτιστεί και η τελική εισήγηση προς τον πρωθυπουργό για το ακριβές ύψους του ποσού και το ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι.

Επιπλέον, θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα και οι σχετικές προετοιμασίες τόσο για την ψήφιση της σχετικής νομοθετικής διάταξης όσο και για τη διάθεση του ποσού στους δικαιούχους.

Ανακοινώνοντας χθες την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο 10μηνο, ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης υποστήριξε ότι τα «έσοδα του Οκτωβρίου ήταν υψηλότερα του μηνιαίου στόχου κατά 71%. Ποσό που ανταποκρίνεται -αυξημένο κατάτι- στις προβλέψεις για το πρωτογενές πλεόνασμα που έχουν αποτυπωθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού». Όπως προκύπτει και από τη δήλωση του κ. Σκυλακάκη, μετά την εκτέλεση του Οκτωβρίου, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μικρή διόρθωση (προς τα πάνω) του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2019.

Τόσο στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στις αρχές Οκτωβρίου στη Βουλή όσο και στο κείμενο που εστάλη στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο των διαδικασιών του ευρωπαϊκού εξαμήνου, το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται περίπου στα 7 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 346 εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο. Μετά και τη διόρθωση κατάτι στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Σκυλακάκης, φαίνεται ότι θα πλησιάσει προς τα 400 εκατ. ευρώ, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί την Πέμπτη στη Βουλή. Από εκεί και πέρα, για να διευρύνει το διαθέσιμο ποσό για το έκτακτο κοινωνικό μέρισμα, το οικονομικό επιτελείο θα επιδιώξει να αξιοποιήσει και το αδιάθετο αποθεματικό το οποίο στις αρχές Ιουλίου έφτανε στα 380 εκατ. ευρώ.

Αν σου άρεσε κάνε