Bullish για τις τράπεζες η Euroxx - Οι οιωνοί και οι εκτιμήσεις

Bullish για τις τράπεζες η Euroxx - Οι οιωνοί και οι εκτιμήσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 14:16 Δημιουργία 15/11/19, 14:11

Με τους καλύτερους οιωνούς αναφέρεται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα η Euroxx, δηλώνοντας μάλιστα «bullish» για τις προοπτικές των μετοχών του.

Για την εκτίμησή της επικαλείται τους εξής θετικούς καταλύτες: α) το θετικό μάκρο / πολιτικό περιβάλλον, β) τις προσδοκίες για την εφαρμογή της συστημικής λύσης για τη μείωση των NPEs (Ηρακλής), γ) (στ) τις υψηλότερες προσδοκίες ρευστότητας μετά την πλήρη άρση των ελέγχων κεφαλαίου και (ζ) τις χαμηλότερες αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων που υποστηρίζουν τις αποτιμήσεις μέσω του χαμηλότερου κόστους των ιδίων κεφαλαίων, τα υψηλότερα κέρδη από τις συναλλαγές, η καλύτερη τιμολόγηση για τις πωλήσεις NPE και το χαμηλότερο κόστος για τις εγγυήσεις για το σχέδιο «Ηρακλής».

Επίσης, επισημαίνει ότι το προφίλ ρευστότητας των συστημικών τραπεζών έχει βελτιωθεί σημαντικά, ενώ οι κεφαλαιακές τους θέσεις είναι ισχυρές.

Για το επόμενο διάστημα η Euroxx «βλέπει» ότι οι ελληνικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε περαιτέρω εκδόσεις τίτλων Tier ΙΙ, για να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους θέση, προκειμένου να υποστηρίξουν τους στόχους μείωσης των NPEs.

Τέλος, σχετικά με τους στόχους των NPEs / NPLs, η Euroxx εκτιμά ότι υπάρχουν αρκετές προκλήσεις, αλλά είναι εφικτοί.

Οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί στον SSM να μειώσουν σταδιακά το απόθεμα των NPEs / NPL κατά περισσότερο από 63% το 2021.

Σύμφωνα με την Euroxx, το σχέδιο "Ηρακλής" θα διευκολύνει μια πιο αποτελεσματική διαχείριση των NPE / NPL, η οποία σε συνδυασμό με το βελτιωμένο οικονομικό κλίμα και την τεχνογνωσία των τραπεζών στην εσωτερική διαχείριση των επισφαλών δανείων, θα συμβάλουν στην ουσιαστική μείωση των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων, επιτρέποντας μια ταχύτερη εξομάλυνση των NPEs, η οποία είναι ο βασικός μοχλός για τη βελτίωση της κερδοφορίας.

Αν σου άρεσε κάνε