Τραπεζίτες: Θα επαναξετάσουμε τις χρεώσεις στις συναλλαγές

Τραπεζίτες: Θα επαναξετάσουμε τις χρεώσεις στις συναλλαγές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 15:58 Δημιουργία 24/10/19, 15:41

Την υπόσχεση των τραπεζιτών πως θα επανεξετάσουν τις χρεώσεις των τραπεζικών συναλλαγών έλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τους επικεφαλής των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, παρουσία κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης, το μεσημέρι της Πέμπτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ζήτησε μείωση των νέων χρεώσεων στις προμήθειες των τραπεζών, επικαλούμενος πως τη στιγμή που πραγματοποιείται ένα αγώνας προκειμένου να αυξηθούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και να περιοριστούν τα μετρητά, οι τράπεζες θα πρέπει συνεπικουρούν την προσπάθεια και να μην ενισχύουν τις προμήθειες επί των συναλλαγών.

Από την πλευρά των τραπεζών, υπήρξε η υπόσχεση ώστε να επανεξετάσουν άμεσα τα τιμολόγιά τους.

Δεύτερο σημαντικό θέμα που συζήτησαν οι δύο πλευρές είναι οι καταπτώσεις του Δημοσίου που αφορούν δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου που έγιναν «κόκκινα» και στις τράπεζες δεν πληρώθηκαν οι εγγυήσεις. Το θέμα αντιμετωπίζουν κυρίως η Εθνική και η Πειραιώς λόγω τέτοιων δανείων που είχαν χορηγηθεί από την ΕΤΒΑ και την Αγροτική. Οι τράπεζες ζήτησαν να πληρωθούν ή να αποκατασταθούν οι εγγυήσεις ώστε να στηριχθεί η κεφαλαιακή τους δομή στην παρούσα φάση και πριν το τέλος του έτους έτσι που τα βελτιωμένα στοιχεία να συμπεριληφθούν στα stress tests

Το σχέδιο «Ηρακλής» απασχόλησε την ατζέντα των συνομιλιών καθώς νομοθετικά η κυβέρνηση θα προσφέρει το σχήμα αυτό μέσα στο Νοέμβριο. Οι τράπεζες προτίθενται να εισέλθουν στο σχήμα και συζητούν τις τελευταίες λεπτομέρειες.

Οι αλλαγές στο φόρο των ομολόγων των τραπεζών θα αποτελέσουν αντικείμενο του επόμενου φορολογικού νομοσχεδίου.

Η προστασία της πρώτης κατοικίας στην οποία έχουν υποβληθεί 48.000 αιτήσεις και έχουν εγκριθεί περίπου έξι ήταν θέμα που απασχόλησε τη συνάντηση. Αναμένονται να υπάρξουν βελτιώσεις και το θέμα θα αντιμετωπιστεί ολιστικά με την εξέλιξη του εξωδικαστικού συμβιβασμού και τις αλληλεπιδράσεις από τον παλιό νόμο Κατσέλη.

Σημειώνεται πως στη σημερινή συνάντηση στου Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό μετείχαν από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Γιώργος Χαντζηνικολάου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Bασίλης Ψάλτης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εurobank, Φωκίων Καραβίας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Attica Bank, Θεόδωρος Πανταλάκης και η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Χαρούλα Απαλαγάκη.

Aπό την πλευρά της κυβέρνησης στη συνάντηση μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργος Ζαββός, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας και ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

Αν σου άρεσε κάνε