Νέες πιέσεις ΔΝΤ για όλα τα «μέτωπα» στην Ελλάδα

Νέες πιέσεις ΔΝΤ για όλα τα «μέτωπα» στην Ελλάδα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 17:25 Δημιουργία 18/10/19, 17:15

Σε νέες νουθεσίες προς την ελληνική κυβέρνηση ώστε να προχωρήσει στη μείωση των συντάξεων και στην περικοπή του αφορολόγητου ορίου προχώρησε την Παρασκευή ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη, Πολ Τόμσεν, μιλώντας στην ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσινγκτον.

Ο αξιωματούχος του Ταμείου εξέφρασε την απογοήτευση για τη μη περικοπή συντάξεων και μείωση αφορολόγητου λέγοντας πως «ήταν λάθος» ώστε η Ελλάδα μπορεί να πετύχει τους στόχους της.

Ακόμα, ο Τόμσεν ανέφερε πως «νομίζω ότι η μεγάλη πρόκληση είναι να κινηθεί καλύτερα από άλλες στην παραγωγικότητα, σημείωσε. Τα θέματα είναι γνωστά, υπάρχει η ανάγκη για δομικές μεταρρυθμίσεις, άνοιγμα της οικονομίας και των κλειστών επαγγελμάτων.

Η μεταρρυθμιστική ατζέντα επιτεύχθηκε εν μέρει κατά τα προγράμματα που προηγήθηκαν εκτίμησε. «Εχουμε πει επίσης ότι ενώ η χώρα κατάφερε εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή αυτό έγινε με μη φιλικό τρόπο προς την ανάπτυξη».

Σημείωσε ότι «τα σχέδια της νέας κυβέρνησης σε ορισμένους τομείς, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις είναι θετικά.
Τα προγράμματα έδωσαν χώρο για "αναπνοή". Η Ελλάδα μπορεί να πετύχει υψηλούς μακροπρόθεσμους ρυθμούς ανάπτυξης αλλά πρέπει να αναλάβει τις τολμηρές μεταρρυθμίσεις που προαναφθέρθηκαν» συμπλήρωσε, σημείωσε.

Σε ότι αφορά το σχέδιο «Ηρακλής» για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των ελληνικών τραπεζών, ο Τόμσεν δήλωσε ότι το Ταμείο συμφωνεί με την ιδέα να υπάρχει ένα σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια «αλλά δεν ξέρουμε τις λεπτομέρειες».

Αν σου άρεσε κάνε