«Τρέχει» το project για την απολιγνιτοποίηση της ΔΕΗ

«Τρέχει» το project για την απολιγνιτοποίηση της ΔΕΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 15:19 Δημιουργία 27/09/19, 14:19

Στο στόχο του για απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας έχει επικεντρώνεται το αρμόδιο υπουργείο, «τρέχοντας» στο μεταξύ το σχέδιο για την πώληση των λιγινιτών μονάδων της ΔΕΗ.

«Θέλουμε τις προτάσεις της αντιπολίτευσης. Αν δεν μας κάνετε προτάσεις, προφανώς εμείς θα προχωρήσουμε και χωρίς αυτές. Αλλά θέλουμε το ταχύτερο δυνατό όλο αυτό το σχέδιο για την απολιγνιτοποίηση να διαμορφωθεί», τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης το πρωί της Παρασκευής σε δηλώσεις του.

«Η απολιγνιτοποίηση προχωρεί για λόγους περιβαλλοντικούς και οικονομικούς. Η παραγωγή λιγνίτη θεωρείτο, την προηγούμενη δεκαετία, ότι ήταν το διαμάντι, το συγκριτικό πλεονέκτημα της ΔΕΗ. Από εκείνο το χρονικό σημείο μέχρι σήμερα, λόγω των διεθνών δεσμεύσεων της χώρας και των αποφάσεων στην Ευρώπη, φτάσαμε πέρυσι η ΔΕΗ να “μπει μέσα”, μόνο από τις λιγνιτικές μονάδες, 200.000.000 ευρώ. Φτάσαμε συνολικά η ΔΕΗ να έχει μπει μέσα από τις λιγνιτικές μονάδες 683.000.000 ευρώ. Φτάσαμε στο σημείο σήμερα, αν κλείσουμε τις παλαιές λιγνιτικές μονάδες και συνεχίσουμε να πληρώνουμε τους εργαζόμενους, να μας κοστίζει λιγότερα από ό,τι να τις κρατήσουμε ανοιχτές. Γι’ αυτό θα προχωρήσουμε γρήγορα σε αυτή την κατεύθυνση», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης και πρόσθεσε: «Έχουμε αυτή την ώρα θέσει το πιο φιλόδοξο σχέδιο απολιγνιτοποίησης σε όλη την Ευρώπη, έχουμε βάλει όριο το 2028 και θα προχωρήσουμε συντεταγμένα σε διάλογο. Τα χρήματα που θα χρειαστούμε είναι πάρα πολλά, προφανώς θα αξιοποιήσουμε τα χρήματα από το Ταμείο για τη δίκαιη μετάβαση. Θα υπάρξει σχέδιο μεγάλης κλίμακας για την απολιγνιτοποίηση σε Δ. Μακεδονία και Αρκαδία και θα αξιοποιηθούν εθνικοί και ευρωπαϊκοί πόροι. Είμαστε ήδη σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προσβλέπουμε στη στήριξη της ΕΕ».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος μίλησε σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Ακροάσεων της Βουλής η οποία ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, την πρότασή του να τοποθετηθεί πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου ο Ευστάθιος Σταθόπουλος. Ο νέος πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου ενημέρωσε, προηγουμένως, τους βουλευτές ότι στο σχεδιασμό και στις προθέσεις της νέας διοίκησης είναι οπωσδήποτε, το Πράσινο Ταμείο να λειτουργήσει κατά το δυνατό καλύτερα και ταχύτερα, ως φορέας διαχείρισης για την εκπόνηση των τοπικών χωρικών σχεδίων, τα οποία αφορούν περίπου 200 δήμους της χώρας και, κατά την εκπόνηση και εκτέλεσή τους, θα επηρεάσουν καθοριστικά την πολεοδομική εικόνα, περίπου του 70% της έκτασης της χώρας.

Ο κ. Σταθόπουλος αναφέρθηκε και στον στόχο της ολοκλήρωσης της εκπόνησης και της εφαρμογής των σχεδίων βιώσιμης αστικής κινητικότητας, στο στόχο της αναζήτησης και επέκτασης νέων μορφών ανακύκλωσης, στο βαθμό που το ταμείο μπορεί να χρηματοδοτήσει τέτοιες δράσεις, αλλά και στην πρόθεση της νέας διοίκησης να στηρίξει την αποκατάσταση του μεταλιγνιτικού τοπίου. «Το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, δεν είναι κάτι ουδέτερο και έξω από εμάς, και έχει τεθεί σε πρώτη προτεραιότητα από την πολιτική ηγεσία αλλά και από τη διεθνή και ευρωπαϊκή πραγματικότητα», είπε ο κ. Σταθόπουλος και πρόσθεσε: «Προγραμματίζουμε την αξιοποίηση πόρου, που ήδη υπάρχει και που προέρχεται από τον εκπλειστηριασμό των δικαιωμάτων εκπομπής αερίων -είναι ένα σημαντικό ποσό- για την αποκατάσταση του μεταλιγνιτικού τοπίου που θα προκύψει μετά την ολοκλήρωση της χρήσης αυτού του είδους, στις περιοχές της Δ. Μακεδονίας και της Αρκαδίας».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος είπε για τον νέο πρόεδρο ότι «είναι επιλογή καθαρά κομματική αφού έχει διατελέσει διευθυντής του γραφείου του κ. Χατζηδάκη και στο παρελθόν ήταν συνεργάτης του κ. Σουφλιά» και «δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με τον τομέα του περιβάλλοντος».

«Έχουμε ένα κομματικό βιογραφικό που δεν εξυπηρετεί τον τομέα του περιβάλλοντος. Αποδεικνύεται ότι ισχύει ότι διορίζονται ημέτεροι και ότι το κράτος της Δεξιάς υπάρχει», είπε ο κ. Φάμελλος.

«Δεν είναι μυστικό ότι ο κ. Σταθόπουλος έχει διατελέσει διευθυντής του βουλευτικού μου γραφείου αλλά την ίδια στιγμή, μην ξεχνάτε κι εσείς, ότι ο κ. Καλαματιανός που κάθεται τώρα δίπλα σας, ως βουλευτής, ήταν διοικητής του ΙΚΑ. Ορθώς είναι βουλευτής, αλλά ο άνθρωπος είχε μια κομματική προτίμηση. Θέλω να πω, δεν βρέθηκε από το πουθενά διοικητής του ΙΚΑ. Ο σύζυγος της κ. Καφαντάρη, δεν θέλω να αναμοχλεύσω την υπόθεση, είχε τοποθετηθεί πρόεδρος σε φορέα», σχολίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκαλώντας την αντίδραση της κ. Καφαντάρη.

«Ο σύζυγός μου δεν τοποθετήθηκε πουθενά, διότι η συγκεκριμένη εταιρεία δεν δημιουργήθηκε. Λοιπόν μην αναπαράγουμε τέτοιες λογικές. Ως υπουργός οφείλατε να γνωρίζετε!», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ. Σταθόπουλος, που προφανώς εμπιστεύομαι, είναι άνθρωπος σύγχρονος στις απόψεις του και θα δείτε ότι θα αποδειχθεί και αποτελεσματικός. Δεν είναι καθηγητής πανεπιστημίου. Δεν υπάρχει όμως κάποια σφραγίδα στο μέτωπο των καθηγητών πανεπιστημίου ότι είναι πάντοτε αποτελεσματικοί. Υπάρχει σφραγίδα στο μέτωπο ανθρώπων που ήταν σε κομματικές νεολαίες; Που ήταν σε κόμματα ότι είναι ανίκανοι και πρέπει να τους αποφεύγουμε; Δεν είμαι έτοιμος να προσχωρήσω σε τέτοιου είδους δόγματα. Ξέρω ότι και εγώ και η κυβέρνηση θα κριθούμε από το αποτέλεσμα. Είναι άνθρωπος που έχει σχέση με το περιβάλλον, επί τέσσερα χρόνια ήταν στο υπουργείο Περιβάλλοντος, γνωρίζει το θέμα του Πράσινου Ταμείου και θα δείτε ότι στο ΔΣ θα υπάρξουν επιστήμονες εξειδικευμένοι που θα τον πλαισιώσουν», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Για την πολιτική του Ταμείου, ο υπουργός είπε ότι είναι πρωτίστως εργαλείο πράσινης ανάπτυξης, σκοπός του είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης, μέσω της προστασίας του περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα όμως δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι στην πορεία το πεδίο λειτουργίας του Ταμείου διευρύνθηκε ώστε να καλύπτει τη μισθοδοσία των υπαλλήλων των Φορέων Διαχείρισης.

«Δεν θα τους αφήσουμε ακάλυπτους αυτούς τους ανθρώπους, προφανώς μισθοδοτούνται και πρέπει να μισθοδοτούνται. Δεν ξέρω όμως αν το Πράσινο Ταμείο είναι ο κατάλληλος φορέας για να καταβάλλει μισθούς και πρέπει όλοι μαζί, σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, να βρούμε μια πιο ορθολογική αντιμετώπιση του θέματος, το ίδιο αφορά και στις υπερωρίες δασικών υπαλλήλων που πρέπει επίσης να καλύπτονται από εκεί», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Αν σου άρεσε κάνε