Spread: Επιστροφή στο... 2009!

Spread: Επιστροφή στο... 2009!

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:24 Δημιουργία 18/09/19, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Στα... «ψιλά» έχει περάσει το γεγονός ότι το περίφημο spread, το οποίο μπήκε στη ζωή μας μαζί με την χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας, έχει υποχωρήσει κάτω από τις 200 μονάδες βάσης, για πρώτη φορά από τα τέλη του 2009.

Από τις ευρωεκλογές μέχρι σήμερα, η διαφορά της απόδοσης μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού 10ετούς ομολόγου έχει σημειώσει πτώση άνω του 45%, όταν η συνολική πτώση από την αρχή του 2019 είναι της τάξης του 50%.

To γεγονός αυτό δείχνει την τεράστια βελτίωση του κλίματος αλλά και την ταχύτητα με την οποία τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα όσον αφορά την επενδυτική εμπιστοσύνη.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η αποκλιμάκωση του spread θα συμβάλλει και σε νέες εκδόσεις από το ελληνικό δημόσιο αλλά πάνω απ’ όλα αποτελεί το βασικό αποδεικτικό στοιχείο της πορείας στην οποία βρίσκεται σήμερα η ελληνική οικονομία.

Η πτώση των αποδόσεων και κατ’ επέκταση η αποκατάσταση της επενδυτικής εμπιστοσύνη είναι εξαιρετικά σημαντική γιατί μέσα στην επόμενη διετία των μηδενικών επιτοκίων η Ελλάδα καλείται να προσελκύσει επενδύσεις και να τρέξει με υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Σταδιακά η πτώση θα περάσει στην αγορά καθώς θα βελτιωθούν σημαντικά οι συνθήκες χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις και ταυτόχρονα θα διευκολύνει την προσπάθεια των τραπεζών να δώσουν λύση στο μείζον για την οικονομία πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων.

Νέα σημαντική ανάκαμψη σημειώνεται στις τιμές των ελληνικών ομολόγων οδηγώντας τις αποδόσεις σε ιστορικά χαμηλά, απόρροια της αβεβαιότητας που προκαλείται λόγω πετρελαίου και βεβαίως λόγω ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Το 10ετές ελληνικό ομόλογο υποχώρησε χθες στο 1,49%, σε νέα ιστορικά χαμηλά .

Καθώς το κόστος δανεισμού έχει υποχωρήσει σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τις παραδοχές για τη βιωσιμότητα του χρέους, η κυβέρνηση θα έχει ένα ακόμη επιχείρημα ώστε να διεκδικήσει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Το μέσο κόστος που έχουν υπολογίσει οι δανειστές για το σύνολο του χρέους είναι 4,75 με βάση spread 360 μονάδων, το οποίο έχει υποχωρήσει σημαντικά.

Αν σου άρεσε κάνε