Κτηματαγορά: Επανεκκίνηση της «ατμομηχανής» με το πακέτο Μητσοτάκη

Κτηματαγορά: Επανεκκίνηση της «ατμομηχανής» με το πακέτο Μητσοτάκη

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:46 Δημιουργία 09/09/19, 08:30
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Την πάλαι ποτέ «ατμομηχανή» της οικονομίας, την κτηματαγορά, βάζει μπροστά η κυβέρνηση της ΝΔ, φιλοδοξώντας ότι με το «πακέτο» που τέθηκε στο τραπέζι, θα δοθεί πνοή στην οικοδομή.

Πέρα από τη μείωση- έκπληξη στον ΕΝΦΙΑ, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε από το βήμα της ΔΕΘ το «πάγωμα» του ΦΠΑ για μία τριετία και του Φόρου Υπεραξίας, που εκτιμάται ότι θα δώσει ώθηση στις νέες κατασκευές, ενώ ανακοινώθηκε και έκπτωση ως 40% στις δαπάνες αναβάθμισης των υφιστάμενων κτιρίων.

Από τον Ιούλιο, όταν για πρώτη φορά έπεσε στο τραπέζι η δέσμευση για τριετή αναστολή του ΦΠΑ, η μία οικοδομή άρχισε να ξεπηδά μετά την άλλη και ήδη τα πρώτα διαμερίσματα έχουν πουληθεί. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, οι επιπτώσεις του μέτρου αφορούν ένα ολόκληρο φάσμα επαγγελματιών.

Είναι χαρακτηριστικό πως τον τελευταίο μήνα έχουν κατατεθεί περισσότερες από 300 κατασκευαστικές άδειες.

Όπως εκτιμούν παράγοντες τη κτηματαγοράς, μέχρι το τέλος του χρόνου χιλιάδες άδειες θα έχουν κατατεθεί και θα ξεκινήσουν γιαπιά όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στις άλλες ελληνικές πόλεις.

Αυτό αυτομάτως θα θέσει σε ισχύ και σε έναρξη 200 κλάδους που σχετίζονται με την οικοδομική δραστηριότητα που σημαίνει άμεσα μείωση της ανεργίας, τζίρο, χρήμα να κινείται στην αγορά , η οικοδομική δραστηριότητα υπήρξε πάντα η ατμομηχανή της εθνικής οικονομίας.

Την κρίση της κτηματογοράς, ποθυ ξεκίνησε το 2008, αποτυπώνουν τα εξής στοιχεία: μείωση των τιμών στις κατοικίες ακόμη και πάνω από 60%, καθίζηση του αριθμού των συναλλαγών που αγγίζει το 90%, σε σχέση με πριν από μία δεκαετία και πτώση ενοικίων έως και 40%.

Κατά την έρευνα του ΙΟΒΕ, οι ετήσιες επενδύσεις σε κατοικίες υποχώρησαν ραγδαία, κατά 95,4% και διαμορφώθηκαν το 2017 σε 1,1 δισ., έναντι 24,8 δισ. ευρώ το 2007.

Η σχετική βελτίωση που παρατηρείται τελευταία οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στη μεγάλη εξάπλωση των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων και στην Golden Visa.

Επίσης θετικά επηρεάζει την κτηματαγορά η αναστολή για μία τριετία του φόρου υπεραξίας (15%) στις αγοραπωλησίες, όπως και ο ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα.

Όσον αφορά τον ΦΠΑ 24% στα νεόδμητα ακίνητα, σύμφωνα με υπολογισμούς του ΙΟΒΕ, εάν μειωνόταν κατά 11%,, θα δημιουργούνταν σημαντικά οφέλη, όπως η αύξηση των επενδύσεων σε κατοικίες, που αντιστοιχούν το 2017 στο 0,6% του ΑΕΠ, από 10,8% το 2007. Ενδεικτικά, για το διάστημα 2019-2022, ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ θα οδηγούσε σταδιακά σε επιπρόσθετα έσοδα για το Δημόσιο από φορολογία από 18 εκατ. ευρώ έως 72 εκατ. ευρώ, σε αύξηση της αξίας του ΑΕΠ έως 265 εκατ. ευρώ και σε δημιουργία επιπρόσθετων θέσεων εργασίας από 912 σε 3.650.

Επίσης υποστηρικτικό για την ανάκαμψη της κτηματαγοράς είναι και η έκπτωση 40% για τις εργασίες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης των κτηρίων. Οι φορολογούμενοι, θα κρατούν τα τιμολόγια δαπανών και θα έχουν την προβλεπόμενη έκπτωση μετά από συμψηφισμό με τις φορολογικές υποχρεώσεις τους, συμπεριλαμβανομένου του ΕΝΦΙΑ. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εκτιμάται, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, ότι θα μπορούσε να δώσει ώθηση στις επενδύσεις σε κατοικίες.

Αν σου άρεσε κάνε