Ξεκινά «καυτό» 20ήμερο - Το σημερινό EWG και οι επόμενοι «σταθμοί»

Ξεκινά «καυτό» 20ήμερο - Το σημερινό EWG και οι επόμενοι «σταθμοί»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:48 Δημιουργία 05/09/19, 08:05
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Ένα «καυτό» εικοσαήμερο με επαφές της κυβέρνησης με τους θεσμούς ξεκινά από σήμερα, Πέμπτη, με τη συνεδρίαση Euro Working Group, στο οποίο θα συμμετέχει ο νέος εκπρόσωπος της χώρας μας, πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλης Αργυρός.

Ο ίδιος θα παρουσιάσει στους συναδέλφους του από τα υπόλοιπα κράτη- μέλη της Ευρωζώνης την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τον σχεδιασμό της κυβέρνησης στο «μέτωπο» της οικονομίας, αλλά και την πρόοδο που συντελείται σε βασικά προαπαιτούμενα της μεταμνημονιακής περιόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα θέσει τα σχέδια της και για τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις.

Η μείωση των επιβαρύνσεων στις επιχειρήσεις- με τη μείωση του συντελεστή φόρου εισοδήματος και μερισμάτων- τα κίνητρα για την οικοδομή (“πάγωμα” ΦΠΑ και Φόρου Υπεραξίας, έκπτωση 40% στις δαπάνες αναβάθμισης), καθώς και το χρονοδιάγραμμα της μείωσης των εισφορών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, εξαιρουμένων αυτών της κύριας ασφάλισης, θα πρέπει να θεωρούνται σίγουρα για το “πακέτο” των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και αναμλένεται να τεθούν προς ενημέρωση και στο Euro Working Group.

Το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει το στίγμα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης από το βήμα της ΔΕΘ,ε νώ, στις 13 του μηνός ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα βρίσκεται στο Ελσίνκι της Φινλανδίας για να συμμετάσχει στο (άτυπο) Eurogroup.

Στις 15 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να υποβληθεί στην Κομισιόν το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2020.

Στις 16 Σεπτεμβρίου αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και μια εβδομάδα μετά, στις 23 του μηνός, οι επικεφαλής, στο πλαίσιο της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, ιδιαίτερο βάρος αναμένεται να έχουν η κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού, καθώς και το μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο του φθινοπώρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το εν λόγω νομοσχέδιο (που θα περιλαμβάνει και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις) μπορεί να κατατεθεί στη Βουλή με το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2020 στις 7 Οκτωβρίου, ή ακόμη και τον Νοέμβριο, με το τελικό κείμενο του νέου κρατικού προϋπολογισμού.

Στις κρίσιμες επαφές μαζί τους το οικονομικό επιτελείο πρέπει να τους πείσει για την κυβερνητική αποφασιστικότητα να επιταχύνει την εφαρμογή αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, την ορθότητα του οικονομικού μείγματος που θέλει να εφαρμόσει και για το πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη.

Οι επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να παραμείνουν στην Αθήνα περίπου μία εβδομάδα και θα αποχωρήσουν έχοντας συγκεντρώσει το πακέτο με όλα τα απαραίτητα στοιχεία που θα συζητηθούν στο Euroworking Group στις 26 Σεπτεμβρίου, το οποίο θα προετοιμάσει το Eurogroup της 9ης Οκτωβρίου.

Αν σου άρεσε κάνε