Οικονομία: Αυξάνεται η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση

Οικονομία: Αυξάνεται η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 30/08/19, 07:58

Η ραγδαία βελτίωση του οικονομικού κλίματος σε συνδυασμό με την ραγδαία υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων αποτελούν στοιχεία εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, την εμπιστοσύνη νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγορών στο οικονομικό σχέδιο της Κυβέρνησης, το οποίο ξετυλίγεται με γρήγορους ρυθμούς .

«To 50% της οικονομίας είναι ψυχολογία» επεσήμανε χαρακτηριστικά η καγκελάριος Μέρκελ στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προτρέποντάς τον εμμέσως πλην σαφώς να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την θετική ψυχολογία των αγορών και των επενδυτών, την θετική συγκυρία που έχει δημιουργηθεί για την ελληνική οικονομία από την ημέρα ανάληψης της εξουσίας από τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Την ώρα που η καγκελάριος επεσήμανε αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωνε ότι με ραγδαίους ρυθμούς ενισχύεται ο δείκτης του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, ο οποίος τον Αύγουστο εκτινάχθηκε στις 108,4 μονάδες από τις 105,3 που είχε καταγραφεί τον Ιούλιο και τις 101,0 τον Ιούνιο. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο αντίστοιχος δείκτης της Ευρωζώνης συνολικά κατέγραψε μικρή βελτίωση, ενώ εκείνος της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιδεινώθηκε.

Είναι χαρακτηριστικό είναι ότι η άνοδος του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, ακολουθεί αντίθετη πορεία από τη γενική τάση της Ευρωζώνης και το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα επέστρεψε σε επίπεδα πριν κρίσης, στο 2007.

Την ίδια ώρα συνεχιζόταν το ξέφρενο ράλι στην αγορά ομολόγων με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να υποχωρεί σε νέα ιστορικά χαμηλά, στο 1,55%, ενώ οι καταθέσεις των ιδιωτών αυξάνονται με σταθερό ρυθμούς από τη στιγμή που διαφαινόταν ακόμη άνετη επικράτηση της Ν.Δ στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Την ίδια ώρα, ιστορικό υψηλό δεκαετίας καταγράφουν οι προσδοκίες σχετικά με την πορεία των επιχειρήσεων το επόμενο εξάμηνο, σύμφωνα με τα ευρήματα της εξαμηνιαίας έρευνας οικονομικού κλίματος στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του Ινστιτούτου Μικρομεσαίων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ).

Αν σου άρεσε κάνε