Επανέρχεται η μεταφορά του συντελεστή δόμησης

Επανέρχεται η μεταφορά του συντελεστή δόμησης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:31 Δημιουργία 29/08/19, 08:32

Δεύτερη ευκαιρία -μέσω της ψηφιακής τράπεζας γης που θα ενεργοποιεί τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης- θα έχουν οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν ακίνητα τα οποία δεν μπορούν να αξιοποιήσουν έως σήμερα, όπως προέκυψε από τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», η διαδικασία αυτή προβλέπεται στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που αναμένεται να τεθεί μέσα στις επόμενες ημέρες σε δημόσια διαβούλευση με στόχο να ψηφιστεί μέσα στο Σεπτέμβριο.

Η Τράπεζα Γης ως έννοια δημιουργήθηκε για την ανταλλαγή εκτάσεων ή συντελεστή δόμησης, από ακίνητα που δεσμεύονται. Η μέχρι σήμερα πρακτική που εφαρμόζεται στην πράξη για τέτοιες περιπτώσεις, δημιούργησε μία παράλληλη «παράτυπη» αγορά τίτλων με αξίες που αντιστοιχούν σε «μαύρα χρήματα».

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί πως αυτός ο τρόπος διάθεσης ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας για λόγους χωροταξικού σχεδιασμού.

Η ψηφιακή Τράπεζα Γης με απλά λόγια διαμορφώνει έναν απλό μηχανισμό προκειμένου να καταστεί δυνατή η μεταφορά του συντελεστή δόμησης από ακίνητα προσφοράς σε ακίνητα υποδοχής συντελεστή δόμησης.

Η διαδικασία έχει σχεδιαστεί ως εξής: για κάθε δικαιούμενο ακίνητο εκδίδεται ηλεκτρονικά τίτλος μεταφοράς συντελεστή δόμησης από το αρμόδιο υπουργείο. Ο τίτλος κατοχυρώνεται στην ψηφιακή Τράπεζα Γης και αποκτά αξία βάσει της τιμής ζώνης που αντιστοιχεί σε τετραγωνικά που έχει.

Στη συνέχεια, ο αγοραστής καταχωρεί το ζητούμενο συντελεστή δόμησης για ακίνητο που βρίσκεται σε Ζώνη Υποδοχής συντελεστή και το σύστημα υπολογίζει την αντίστοιχη αξία.

Αν σου άρεσε κάνε