Νέα αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων για τον Ιούλιο

Νέα αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων για τον Ιούλιο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 14:11 Δημιουργία 28/08/19, 14:09

Αύξηση για πέμπτο διαδοχικό μήνα κατέγραψαν οι τραπεζικές καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία, γεγονός που επιβεβαιώνει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα- παράγοντα που οδήγησε και στην απόφαση για την πλήρη άρση των capital controls.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος οι καταθέσεις αυξήθηκαν στα 138,64 δισ. ευρώ από 136,94 δισ. ευρώ τον Ιούνιο. Σημειώνεται ότι εδώ και πάνω από δύο χρόνια υπάρχει συνεχής επιστροφή καταθέσεων στις τράπεζες της χώρας, καθώς έφυγε πλέον οριστικά από το λεξιλόγιο των ξένων αναλυτών η λέξη Grexit.

Αναλυτικότερα, αύξηση κατά 1,604 δισ. ευρώ παρουσίασαν τον Ιούλιο οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, έναντι αύξησης κατά 1,766 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε 6,5% από 6,0% τον προηγούμενο μήνα.

Αυξημένες κατά 1,043 δισ. ευρώ ήταν οι καταθέσεις των επιχειρήσεων, έναντι αύξησης κατά 689 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε 8,4% από 5,3%. Οι καταθέσεις των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 335 εκατ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 869 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αυξήθηκαν κατά 708 εκατ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 180 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Αύξηση κατά 561 εκατ. ευρώ κατέγραψαν και οι καταθέσεις νοικοκυριών και ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, ύστερα από αύξηση κατά 1,077 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο 6,1%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Αν σου άρεσε κάνε