Περίοδος χάριτος έως το Φθινόπωρο για την νέα κυβέρνηση

Περίοδος χάριτος έως το Φθινόπωρο για την νέα κυβέρνηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:50 Δημιουργία 09/07/19, 08:30
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Παρά το μηνύματα προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα «καμπανάκια» για το πλεόνασμα, εντούτοις οι Ευρωπαίοι έδειξαν διατεθειμένοι, να δώσουν περίοδο χάριτος μέχρι και φθινόπωρο στον νέο πρωθυπουργό, ίσως μάλιστα και έως το τέλος του έτους με την ολοκλήρωση της κατάρτισης και ψήφισης του νέου προϋπολογιμού.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει το δημοσίευμα της 26ης Ιουνίου του «Χrimaonline.gr», που προέβλεπε περίοδο χάριτος πέντε τουλάχιστον μηνών στην νέα κυβέρνηση, όταν κάποιοι εκτιμούσαν ότι η πρώτη «αξιολόγηση» θα γίνει στις 16 και 17 του επόμενου μήνα, λίγο μετά τις εκλογές, καθώς στις εν λόγω ημερομηνίες το συνέδριο που διοργανώνει ο Economist στην Αθήνα θα αποτελέσει ευκαιρία για τα μηνύματα που θέλει να περάσει η Κομισιόν στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Η περίοδο χάριτος θα υπάρξει και μετά το Eurogroup στις 13 Σεπτεμβρίου στο Ελσίνκι, ενώ στις 5 Σεπτεμβρίου, είναι προγραμματισμένη η πρώτη συνεδρίαση του EuroworkingGroup.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πρώτη άφιξη των θεσμών στην Αθήνα στο πλαίσιο της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης έχει προγραμματιστεί αμέσως μετά το Eurogroup στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Αυτές θα είναι οι πρώτες επίσημες επαφές της νέας κυβέρνησης με τους θεσμούς και στις οποίες η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα ξεδιπλώσει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα.

Έως τότε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ευελπιστεί ότι θα έχει ξεδιπλώσει ένα σημαντικό μέρος από την πολιτική της και μάλλον θα έχει προλάβει να βγει στις αγορές.

Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν ήδη προετοιμαστεί για την επομένη ημέρα. Εκτός από τα πρώτα νομοσχέδια που γράφουν στην Πειραιώς, σχεδιάζουν και την καλοκαιρινή έξοδο στις αγορές για να εξαργυρώσουν το θετικό κλίμα που υπάρχει στις αγορές ομολόγων και την υποχώρηση των αποδόσεων, αλλά και τις προσδοκίες των αγορών για φιλοεπενδυτική πολιτική από τη νέα κυβέρνηση.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του «xrimaonline.gr» στην Πειραιώς σχεδιάζουν την έκδοση 10ετούς ομολόγου με στόχο την άντληση 4 με 5 δις.ευρώ..

Εάν οι αγορές επιβραβεύσουν τη Νέα Κυβέρνηση τότε θα είναι δύσκολο στους δανειστές και στους γραφειοκράτες των Βρυξελλών «να βάλουν το μαχαίρι στο λαιμό» της νέας κυβέρνησης.

Η Νέα Δημοκρατία έχει υποσχεθεί μειώσεις φόρων και μια ατζέντα με πολιτικές που θα είναι περισσότερο φιλικές προς τις επιχειρήσεις και που μπορεί να προσελκύσουν επιπλέον ξένες επενδύσεις. Το τελευταίο είναι απαραίτητο μέσο χρηματοδότησης για μια μικρή οικονομία που εξακολουθεί να πλήττεται από την περιορισμένη ρευστότητα στο εσωτερικό της. Μία ισχυρότερη ανάκαμψη θα βοηθήσει τη χώρα να πετύχει τους μεταμνημονιακούς στόχους, κυρίως τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ. Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υποσχεθεί να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές τη μείωση του συγκεκριμένου στόχου.

Μάλιστα στην Πειραιώς ευελπιστούν θα υπάρξει και «βροχή» αναβαθμίσεων από ξένους οίκους στέλνοντας την Ελλάδα πιο κοντά σε «επενδυτική βαθμίδα»( investment grade).

Αν σου άρεσε κάνε