Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ «βραχυκύκλωσε» τη ΔΕΗ

Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ «βραχυκύκλωσε» τη ΔΕΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:17 Δημιουργία 21/06/19, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Ακόμα και με «ξαφνικό θάνατο» απειλείται η ΔΕΗ μετά τα πολύ κακά αποτελέσματα του α' τριμήνου του τρέχοντος έτους. Ενδεικτική είναι η «βουτιά» της τάξεως του 17,32%, που σημείωσε η μετοχή της εισηγμένης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στη Λεωφόρο Αθηνών.

Το πρώτο τρίμηνο φέρεται να έχει κλείσει με καθαρές ζημιές ύψους 254 εκατ. ευρώ και αρνητικό αποτέλεσμα 80 εκατ. ευρώ ακολουθώντας τις ζημιές κοντά 1 δισ. ευρώ για το 2018.

Αυτή τη στιγμή γίνεται «αγώνας δρόμου» προκειμένου να διασφαλιστεί ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα βρεθεί ένα ποσό της τάξης των 300 εκατ. ευρώ προκειμένου να μην ενεργοποιηθούν ρήτρες για άμεση επιστροφή δανείων.

Η ΔΕΗ διέψευσε κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα, ανακοινώνοντας πως τα αποτελέσματα του τριμήνου δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί. Η επιχείρηση υποστηρίζει ακόμα πως οι πληροφορίες για εσπευσμένη αναζήτηση 300 εκατομμυρίων ευρώ «δεν έχουν καμία βάση».

Όπως και εάν έχουν τα πράγματα η ΔΕΗ επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ έχει απαξιωθεί . Η αξία της εξαϋλώθηκε μέσα στα 5 αυτά χρόνια (από τα 2,5 δισ. το 2014, στα μόλις 300 εκ. ευρώ σήμερα), ενώ σε περίπου 3 δισ. ευρώ έχουν φτάσει τα χρέη προς τη ΔΕΗ.

Κορυφαίοι πολιτικοί και οικονομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι το πρόβλημα της ΔΕΗ εδράζεται στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τους δανειστές. Η Αριστερά αντιμετώπισε το ζήτημα της επιχείρησης με έναν τρόπο, που δεν εξυπηρετεί ούτε τα συμφέροντα της χώρας ούτε και της ίδιας της εισηγμένης. Αποτέλεσμα είναι αφενός η εταιρεία να βρίσκεται σήμερα στο χείλος του γκρεμού και αφετέρου η χώρα να απειλείται από το ενδεχόμενο μίας σοβαρής κρίσης στην ηλεκτροπαραγωγή της.

Υπενθυμίζεται πως την περίοδο 2012-2014 η κυβέρνηση της ΝΔ είχε προχωρήσει το μοντέλο της μικρής ΔΕΗ. Σύμφωνα με αυτό, το 30% της εταιρείας θα πωλείτο, έτσι ώστε να εξασφαλιστούν πόροι για την ενίσχυση της ρευστότητας του οργανισμού, καθώς και για την πραγματοποίηση επενδύσεων, ακολουθώντας παράλληλα τον ευρωπαϊκό δρόμο.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση Τσίπρα κατευθύνθηκε από το μοντέλο της μικρής ΔΕΗ στο μοντέλο της… μισής ΔΕΗ, καθώς συμφώνησε στη μείωση του μεριδίου αγοράς της εταιρείας από το 95% στο 50%, χωρίς κανένα αντάλλαγμα!

Χαρακτηριστική είναι η την ανακοίνωσή του το ΚΙΝΑΛ υπογραμμίζει ότι «μόνο ένας επικίνδυνος πρωθυπουργός και οι ανεύθυνοι υπουργοί του θα εκχωρούσαν σε ιδιωτικά συμφέροντα, χωρίς Αντάλλαγμα, το 50% των πελατών της ΔΕΗ, δηλαδή το 50% των εσόδων και κερδών της».

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Ενέργειας κ. Γ. Μανιάτη, η ΔΕΗ και η Δυτική Μακεδονία θα μπορούσαν να είχαν εισπράξει πάνω από 5 δισ. ευρώ σε ρευστό και επενδύσεις, αν προχωρούσε η ιδιωτικοποίηση της «μικρής ΔΕΗ». Αντίθετα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σήμερα συρρικνώνει κατά 50% την εταιρεία, χωρίς να εισπράττει κανένα απολύτως αντάλλαγμα, σύμφωνα με το «ηρωικό» τρίτο Μνημόνιο Τσίπρα.

Μάλιστα, ο κ. Μανιάτης αποκάλυψε, επίσης, ότι στον ενάμιση χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αυξήθηκαν τα χρέη των πολιτών προς τη ΔΕΗ κατά 60%, από 1,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014 σε 3,1 δισ. ευρώ σήμερα.

Αν σου άρεσε κάνε