Με αυτό το «τρικ» το ΓΠΚΒ «ξεφουσκώνει» το λογαριασμό των παροχών Τσίπρα

Με αυτό το «τρικ» το ΓΠΚΒ «ξεφουσκώνει» το λογαριασμό των παροχών Τσίπρα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 17:42 Δημιουργία 29/05/19, 17:41

Ένα πολύ έξυπνο «τρικ» επιστρατεύτηκε το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, προκειμένου να επιβεβαιώσει ότι ο λογαριασμός αντέχει τα προεκλογικά δώρα του Αλέξη Τσίπρα.

Συγκεκριμένα, το Γραφείο Προϋπολογισμού δεν προχωρεί σε δική του κοστολόγηση των μέτρων, αλλά στηρίζεται στην εκτίμηση που έκανε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το οποίο με τη σειρά του στηρίχτηκε σε υπολογισμούς των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ και η καταβολή της λεγόμενη 13ης σύνταξης θα στοιχίσουν στα κρατικά ταμεία φέτος, 1,27 δισ. ευρώ, όταν ο δημοσιονομικός χώρος κατά την κυβέρνηση είναι 1,14 δισ. ευρώ.

Το ΓΠΚΒ πρόσθεσε σε αυτά και τα εκτιμώμενα έσοδα από τις ρυθμίσεις των 120 δόσεων, για να περιορίσει τον λογαριασμό στο 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την έκθεση, «το Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατέθεσε η χώρα στην ΕΕ προβλέπει διατήρηση των πρωτογενών και συνολικών πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια καθώς και την ύπαρξη δημοσιονομικού χώρου της τάξης του 0,6% του ΑΕΠ για το 2019» (αλλά) «οι προβλέψεις αυτές αναθεωρούνται εκ των πραγμάτων μετά την ψήφιση μιας σειράς επεκτατικών μέτρων που περιλαμβάνουν τη μείωση του ΦΠΑ σε επεξεργασμένα τρόφιμα, εστίαση, ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, την αναμόρφωση των συντάξεων χηρείας, την καταβολή ειδικού συνταξιοδοτικού επιδόματος (13η σύνταξη) και τη δυνατότητα ρύθμισης σε 120 δόσεις των οφειλών προς την εφορία , τα ασφαλιστικά ταμεία και την τοπική αυτοδιοίκηση. Η συνολική επίπτωση των μέτρων για το 2019, σύμφωνα με τις εκθέσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, είναι κοντά στο 0,55% του ΑΕΠ και μπορεί να καλυφθεί από τον προβλεπόμενο δημοσιονομικό χώρο».

Η Έκθεση ξεκαθαρίζει ότι «δεν θα πρέπει να υπάρχει η εσφαλμένη εντύπωση ότι η αντιστάθμιση θα είναι πλήρης και τα επεκτατικά μέτρα είναι αυτοχρηματοδοτούμενα. Με δεδομένο τον μόνιμο χαρακτήρα τους, η επίπτωσή τους θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στην κατάρτιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και των ετήσιων προϋπολογισμών ώστε να διασφαλιστεί ηεπίτευξη των δημοσιονομικών στόχων σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα».

Υπολογίζει τον «λογαριασμό» των μέτρων σε 0,554% του ΑΕΠ, ως εξής:

  • 441 εκατ. ευρώ η προβλεπόμενη (για το β΄εξάμηνο) επίπτωση από τις μειώσεις ΦΠΑ
  • 830 εκατ. ευρώ η επίπτωση από την λεγόμενη 13η σύνταξη
  • 80 εκατ. ευρώ η επίπτωση από τις αλλαγές στις συντάξεις χηρείας.

Ωστόσο προβλέπεται -με βάση τις εκτιμήσεις των αρμοδίων υπουργείων- να υπάρξει και αύξηση των δημοσίων εσόδων κατά 59 εκατ. ευρώ εξαιτίας της ρύθμισης των 120 δόσεων στα Ασφαλιστικά Ταμεία, καθώς και άλλα 233 εκατ. ευρώ εξαιτίας της αντίστοιχης ρύθμισης στην εφορία.

Έτσι, ο λογαριασμός των μέτρων βγαίνει στα 1,059 δισ. ευρώ, έναντι εξαγγελίας για παροχές 1,14 δισ. ευρώ.

Αν σου άρεσε κάνε