Σε «απόσταση αναπνοής» ένα ιστορικό χαμηλό για το 10ετές

Σε «απόσταση αναπνοής» ένα ιστορικό χαμηλό για το 10ετές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 14:22 Δημιουργία 15/04/19, 13:56

Κοντά στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα υποχωρούν στην σημερινή συνεδρίαση οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, στον απόηχο των δηλώσεων του Ευκλείδη Τσακαλώτου περί πρόωρης αποπληρωμής των δανείων στο ΔΝΤ.

Συγκεκριμένα, σήμερα η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου καταγράφει νέα μικρή πτώση κατά 2 μονάδες βάσης ή 0,5% στο 3,28%. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2005, ενώ ενδεχομένως να μην αργήσει να φτάσει στο ιστορικό ναδίρ του 3,203%, όπως αναφέρει και το Reuters.

Η απόδοση του πενταετούς ομολόγου κινείται επίσης στο ναδίρ 13 ετών του 2,16%.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο επισημαίνει ότι κύριος παράγοντας που δίνει ώθηση στις τιμές των ελληνικών ομολόγων και ωθεί ολοένα και πιο χαμηλά τις αποδόσεις τους και το κόστος δανεισμού της χώρας, είναι τα σχέδια για πρόωρη αποπληρωμή έστω και μέρους των δανείων του ΔΝΤ.

«Εάν η χώρα ολοκληρώσει την πρόωρη πληρωμή, αυτό θα βοηθήσει στη μείωση της επιτοκιακής επιβάρυνσης, και θα προστεθεί σε ένα ιστορικό αρκετά καλής επίδοσης» σχολιάζει στο Reuters o Κρίστοφ Ρίγκερ, υπεύθυνος στρατηγικής στην αγορά ομολόγων της Commerzbank.

Είχαν προηγηθεί οι επαφές του Έλληνα υπουργού Οικονομικών στην Ουάσινγκτον από όπου μίλησε για το αίτημα της Αθήνας στον ESM για την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ.

Ειδικότερα, κ. Τσακαλώτος εξήσε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να προβεί στην πρόωρη αποπληρωμή του λεγόμενου ακριβού μέρους του δανείου του ΔΝΤ, το οποίο τοποθετείται στα 3,8 δισ. και έχει επιτόκιο 5,1%. Το συνολικό χρέος της Ελλάδας στο Ταμείο ανέρχεται στα 9,8 δισ. ευρώ.

Μάλιστα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αποκάλυψε ότι εν λόγω αίτημα βρίσκει υποστηρικτές την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, όπως και τον Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESM.

Αν σου άρεσε κάνε