Απαλλαγή Βαξεβάνη λόγω παραγραφής, στη δικαστική διαμάχη με την Μανωλίδου

Απαλλαγή Βαξεβάνη λόγω παραγραφής, στη δικαστική διαμάχη με την Μανωλίδου

MEDIA UPD 19:31 Δημιουργία 02/07/18, 19:25

Τη μετατροπή της κατηγορίας συκοφάντησης σε απλή δυσφήμιση και παύση της δίωξης λόγω παραγραφής αποφάσισε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών για τον δημοσιογράφο και εκδότη Κώστα Βαξεβάνη, που δικάστηκε μετά από μήνυση της Ευγενίας Μανωλίδου, συζύγου του αντιπροέδρου της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, αντικείμενο της δίκης ήταν η δημοσίευση το 2013 στον προσωπικό λογαριασμό του δημοσιογράφου σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ότι η μηνύτρια «είναι στη λίστα Λαγκάρντ» και η παραπομπή σε δημοσίευμα μέσου που ανήκει στον κ. Βαξεβάνη.

Στο δικαστήριο κατέθεσαν τόσο η μηνύτρια, όσο και ο σύζυγός της, οι οποίοι είπαν πως είναι απολύτως ψευδή όσα ισχυρίστηκε ο κατηγορούμενος.

Στην αγόρευσή του, ο εισαγγελέας τόνισε πως δεν συντρέχει η αντικειμενική υπόσταση του αδικήματος της συκοφαντικής δυσφήμισης, καθώς ο κατηγορούμενος που διέθετε τον δίσκο με τα στοιχεία της λίστας είχε την πεποίθηση πως όσα γράφει, είναι αληθή. Κατά τον εισαγγελικό λειτουργό, στην εκδικαζόμενη περίπτωση εφαρμόζεται η διάταξη για απλή δυσφήμιση σε βάρος της μηνύτριας, γιατί «υπάρχει σκοπός εξύβρισης, καθώς ο κατηγορούμενος είχε την λίστα στα χέρια του καιρό και είχε επικοινωνήσει με τη μηνύτρια, που του είχε πει ότι δεν έχει καμία σχέση. Επίσης έβαλε στο δημοσίευμα, όχι φωτογραφία του πρώην συζύγου της μηνύτριας, αλλά της ίδιας, με σκοπό τη δυσφήμηση».

Το δικαστήριο έκρινε ότι πράγματι ο δημοσιογράφος ανέφερε ψευδή γεγονότα, πλην όμως η πρόεδρος διατύπωσε αμφιβολίες ως προς το αν είχε ή όχι δόλο. Έτσι μετέτρεψε τη συκοφαντική σε απλή δυσφήμιση, αδίκημα για το οποίο έχει επέλθει παραγραφή κι επομένως παύει η ποινική δίωξη.

Αν σου άρεσε κάνε