Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου στην ΕΡΑ

Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου στην ΕΡΑ

MEDIA UPD 15:12 Δημιουργία 11/02/21, 15:03

Το Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7, το Τρίτο 90,9 και το Kosmos 93.6 υποδέχονται τις Ορχήστρες της ΕΡΤ με ιστορικές ηχογραφήσεις της Συμφωνικής Ορχήστρας, της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής αλλά και της Χορωδίας, καθώς και νέες παραγωγές, σε πρώτη ραδιοφωνική μετάδοση από τα μουσικά ραδιόφωνα της ΕΡΤ.

Ειδικότερα:

Δεύτερο Πρόγραμμα

8:00-10:00: Το πρωί του Σαββάτου 13 Φεβρουαρίου 2021 και στην εκπομπή της Λίτσας Τότσκα «Έχει η ζωή γυρίσματα», θα ακολουθήσουμε την ιστορία του Ραδιοφώνου.

Ποιο είδος μουσικής στάθηκε αφορμή για να γεννηθεί ο πρώτος πειρατικός ραδιοφωνικός σταθμός στον κόσμο; Τι έγραφαν οι ελληνικές εφημερίδες για το ραδιόφωνο στις αρχές του 20ου αιώνα; Γιατί αποκάλεσαν το ραδιόφωνο… βραδυόφωνο; Πόσο κόστιζε η συνδρομή που πλήρωνε στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας, ο ιδιοκτήτης ραδιοφώνου στα τέλη του ’40 και στις αρχές του ’50;

10:00-11:00: Θα ακούσουμε, για πρώτη φορά από το ραδιόφωνο το έργο «Ο Πέτρος και ο Λύκος» του Sergei Prokofiev σε αφήγηση Διονύση Σαββόπουλου, όπως το ερμήνευσε η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, στις 22 Δεκεμβρίου του 2011 στο θέατρο «Ακροπόλ», σε διεύθυνση του Μιχάλη Οικονόμου. Θα προηγηθεί εισαγωγική επεξήγηση του έργου από την Πόπη Βάγγερ.

11:00-13:00: O Κώστας Φασουλάς στην εκπομπή «Πάμε εκεί που λεν’ τραγούδια» αφηγείται ιστορίες του ραδιοφώνου, όπως αυτές αναφέρονται στο ελληνικό τραγούδι. Και στη δεύτερη ώρα της εκπομπής του θα παρουσιαστεί το «Γλωσσάριο των Ανθέων» του συνθέτη Χρίστου Θεοδώρου, ο οποίος θα μιλήσει για το νέο έργο του ερμηνευμένο από την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής. Πρόκειται για επτά μελοποιημένα ποιήματα του Νίκου Εγγονόπουλου, έναν από τους πιο σπάνια μελοποιημένους ποιητές.

14:00-16:00: «Λαϊκοί Δρόμοι» με την Έλενα Φαληρέα υποδέχονται στο στούντιο την εκπομπή «Αφύλαχτη Διάβαση» και τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ Θωμά Σίδερη και εντοπίζουν λαϊκές ορχήστρες και καλλιτέχνες που φιλοξενήθηκαν στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας καθώς επίσης και ραδιοφωνικές ιστορίες τραγουδιών από τις δεκαετίες του ‘50 και ‘60. Παράλληλα, από την ίδια χρονική περίοδο δύο μοναδικά ηχητικά τεκμήρια από τον ελληνικό ραδιοφωνικό σταθμό της Βουδαπέστης που έρχονται στο φως για πρώτη φορά.

16:00-17:30: To Δεύτερο Πρόγραμμα θα μεταδώσει τη συναυλία που έδωσε με μεγάλη επιτυχία η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ το 2015 στο Μέγαρο Μουσικής με δυο από τα σημαντικότερα ορχηστρικά έργα του Μάνου Χατζιδάκι: το «Blue», σάουντρακ της ομώνυμης ταινίας και το περίφημο «Χαμόγελο της Τζοκόντας». Ακούστε τη συναρπαστική ιστορία των δυο έργων, έτσι όπως θα την αφηγηθεί ο Φώτης Απέργης. Μια ιστορία γεμάτη από ποίηση στην Αμερική της δεκαετίας του ’60, με φόντο πολύχρωμη ηλεκτρική μουσική, αλλά και σκοτεινές πολιτικές δολοφονίες.

17:30-18:00: Θα μεταδοθεί σε επιμέλεια Σιδερή Πρίντεζη, μία εκπομπή του 1967 από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας στην οποία ο Μίμης Πλέσσας διευθύνει την Ορχήστρα Ελαφράς Μουσικής του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας σε θέματα από τον ελληνικό και τον παγκόσμιο κινηματογράφο.

20:00-21:00: Οι «Ιστορίες Κλασσικού Ραδιοφώνου» και ο Παντελής Σιβρής θυμούνται ραδιοφωνικές εποχές αθωότητας, από τα sixties και τα seventies. Οι συνειρμοί επιτρέπονται και οι ανατροπές επιβάλλονται.

Και κάτι ακόμα:

«ΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΣΟΥ!»

Στιγμές ραδιοφώνου από τη ζωή τους περιγράφουν σε σύντομα ένθετα που θα ακούσουμε το Σάββατο στο ακριβώς και στο «και μισή» της ώρας οι ακροατές μας. Μαζί με τους ακροατές μας, που μοιράζονται τις ιστορίες τους θα ακούσουμε και τους: Μαρία Φαραντούρη, Νίκο Πορτοκάλογλου, Δημήτρη Πιατά, Παναγιώτη Καλαντζόπουλο, Γιοβάννα, Δημήτρη Νανόπουλο, Κωνσταντίνο Τζούμα, Χρήστο Χωμενίδη, Ρέα Γαλανάκη, Χρήστο Λούλη, Λύσανδρο Φαληρέα, Γιάννη Κότσιρα.

Τρίτο Πρόγραμμα 90,9

11:00: Στην εκπομπή «Τα μήλα των Εσπερίδων», η Τζουλιέττα Καρόρη συνομιλεί τηλεφωνικά με τη Lucie Skeaping, παραγωγό του “Early Music Show“, της εκπομπής για την παλιά μουσική στο ραδιόφωνο του BBC3, το αγγλικό Τρίτο Πρόγραμμα. Μια συνέντευξη για την παλιά μουσική και την ραδιοφωνική παρουσία της, μαζί με επιλογές της από το ρεπερτόριο που ερευνά, παίζει και τραγουδάει. Με τα σύνολα The City Waites και Burning Bush (η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε το 2018).

14:30: Η εκπομπή «Πρώτος Όροφος» παρουσιάζει ένα μοναδικό αφιέρωμα στα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ. Αποτυπώσεις συναυλιακών παραγωγών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και ηχογραφήσεις στα στούντιο της ΕΡΤ, συνεργασίες με σπουδαίους μουσικούς του παρελθόντος (οι μαέστροι Οδυσσέας Δημητριάδης, Μιλτιάδης Καρύδης, ο σολίστ πιάνου Άρης Γαρουφαλής, κ.α.) και διακεκριμένους καλλιτέχνες των ημερών μας (Γιώργος Πέτρου, Μιχάλης Οικονόμου, Ανδρέας Πυλαρινός, Νίκος Βασιλείου, Αγγελική Πλόκα, Θάνος Μαργέτης, Χρήστος Ζερμπίνος, κ.α.) σε ένα πανόραμα έργων από Σούμαν και Μπραμς έως Μπάρμπερ και Σατί, αλλά και από Τσαϊκόφσκι και Βάγκνερ έως Πιατσόλα. Μια χρωματιστή παλέτα που τονίζει την άρρηκτη διαχρονική σχέση της μουσικής με τη ραδιοφωνία.

Παρουσίαση και μουσικές επιλογές: Διονύσης Μαλλούχος

18:00: Η εκπομπή «Αυτόματος Τηλεφωνητής» με τον Μενέλαο Καραμαγγιώλη παρουσιάζει το «12Α ΑΝΤΙ 13; Το Ραδιόφωνο αποκαθιστά την εγγύτητα;».

Ο ήρωας της σημερινής ραδιοφωνικής ταινίας αποφασίζει να απαλλάξει την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου από τον γρουσούζικο αριθμό που την απειλεί κάθε χρόνο, αποκλείοντας κάθε κίνδυνο ώστε να μην του στερήσουν το ραδιόφωνο γιατί ισχυρίζεται πως έτσι θα τρελαθεί. Για αυτό καλεί σε βοήθεια τους μουσικούς και τους ποιητές που καταφέρνουν να ακυρώνουν ραδιοφωνικά τους περιορισμούς, τον εγκλεισμό, τις πανδημίες και το φόβο. Θα αποδείξει άραγε πως μπορεί κανείς να διεκδικήσει την ελευθερία αποτελεσματικά μέσω του ραδιοφώνου; Το σενάριο της ταινίας αυτής, χρησιμοποιώντας ηχητικές ανατροπές, αποδεικνύει πως οι εικόνες που προκαλεί το ραδιόφωνο στους ακροατές του είναι πιο δυνατές, πιο ευέλικτες και -ίσως- ένας αληθινά ουσιαστικός τρόπος αντίστασης σε κάθε περιορισμό.

Κατά την διάρκεια του προγράμματος θα ακουστούν αποσπάσματα θεατρικών έργων από σπάνιες ηχογραφήσεις του αρχείου της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Επιμέλεια: Μάρα Καλούδη.

Kosmos 93.6

14:00-16:00: Το Kosmos 93.6 μεταδίδει σε πρώτη παρουσίαση το κουαρτέτο του σαξοφωνίστα Δημήτρη Τσάκα που συμπράττει με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Αραβίδη, με αφετηρία το περίφημο «Charlie Parker with Strings». Στις πρώτες ηχογραφήσεις του 1949 και 1950, ο κορυφαίος σαξοφωνίστας της τζαζ Charlie Parker επιχείρησε να γεφυρώσει με μοναδικό τρόπο τον αυτοσχεδιασμό της τζαζ με την κλασική μουσική. Στην ηχογράφηση που έγινε στο Στούντιο Β της ΕΡΤ, ο Δημήτρης Τσάκας με το κουαρτέτο του και η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, αναβιώνουν το κομβικό αυτό έργο, με μια σύγχρονη οπτική αλλά και με σεβασμό στο πρωτότυπο.

Η πρώτη μετάδοση θα γίνει στην εκπομπή «Jour Fixe» σε επιμέλεια και παρουσίαση του Γιάννη Στεφανάκου.

_____________________________

Info

Παγκόσμια Μέρα Ραδιοφώνου 2021

Γιορτάζουμε με Μουσική και υποδεχόμαστε τις Ορχήστρες της ΕΡΤ

Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7

Kosmos 93.6

Τρίτο Πρόγραμμα 90,9

Μουσικά Σύνολα ΕΡΤ

Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2021

Αν σου άρεσε κάνε