Προτεραιότητα στους εμβολιασμούς οι Ινδονήσιοι ...influencers!

Προτεραιότητα στους εμβολιασμούς οι Ινδονήσιοι ...influencers!

MEDIA UPD 15:26 Δημιουργία 14/01/21, 15:14

Μεταξύ υγειονομικών και ευπαθών ομάδων, η κυβέρνηση της Ινδονησίας αποφάσισε να επιτρέψει την προτεραιότητα εμβολιασμού και σε ομάδα influencers της χώρας, στο πλαίσιο επικοινωνιακής στρατηγικής.

Η τέταρτη πιο πυκνοκατοικημένη χώρα του κόσμου άρχισε χθες, 13 Ιανουαρίου, τους εμβολιασμούς και μαζί με τον πρόεδρο Τζόκο Ουιντόντο, εμβολιάστηκε δημοφιλής τηλεοπτική προσωπικότητα, ο Ράφι Αχμάντ, ο οποίος διαθέτει 50 εκατομμύρια οπαδούς στο Instagram.

«Alhamdulillah [ευλογημένο από τον Θεό] ένα εμβόλιο ... Μην φοβάστε τα εμβόλια», έγραψε ο 33χρονος διάσημος κάτω από ένα βίντεο με τον εμβολιασμό του, δίπλα σε ένα emoji καρδιάς και ένα άλλο με την ερυθρόλευκη σημαία της Ινδονησίας.

Η απόφαση των προτεραιοτήτων για το ποιοι θα πρέπει να είναι πρώτοι στη σειρά για τις αρχικά περιορισμένες δόσεις εμβολίων ήταν μια πρόκληση σε όλο τον κόσμο, με πολλές χώρες να προκρίνουν ιατρικό προσωπικό, ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένους.

Η ανώτερη αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας, Σίτι Νάντια Ταρμίζι, δήλωσε ότι η απόφαση να συμπεριληφθούν οι influencers στους περίπου 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στον πρώτο γύρο εμβολιασμών ήταν μια σκόπιμη κυβερνητική επικοινωνιακή στρατηγική.

Το υπουργείο Υγείας δεν ανέφερε πόσους influencers θα εμοβλιάσει στον πρώτο γύρο, αλλά μερικοί από αυτούς που είναι στη σημερινή (14 Ιανουαρίου) λίστα εμβολιασμών είναι οι μουσικοί Άριελ, του συγκροτήματος Noah και Ρίσα Σαρασβάτι.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας υγείας του Μπαντούνγκ, δήλωσε στο Reuters ότι οι καλλιτέχνες «ελπίζουμε ότι θα μεταδώσουν θετική επιρροή και μηνύματα» σχετικά με τα εμβόλια, ειδικά στους νέους.

Μια δημοσκόπηση τον περασμένο μήνα έδειξε ότι μόλις το 37% των Ινδονήσιων ήταν πρόθυμοι να εμβολιαστούν, ενώ το 40% θα το σκεφτόταν και το 17% ήταν αρνητικό.

Ορισμένοι γιατροί έχουν εγείρει αμφιβολίες σχετικά με τη του εμβολίου CoronaVac από την κινεζική εταιρεία Sinovac Biotech - με μελέτες από τη Βραζιλία, την Ινδονησία και την Τουρκία να δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητά του κυμαίνεται από 50-91%.

Αλλά υπάρχει και το ανώτατο ισλαμικό συμβούλιο της χώρας που ενέκρινε το εμβόλιο.

Ωστόσο, η απόφαση να συμπεριληφθούν οι influencers στον κατάλογο προτεραιοτήτων γύρισε εν μέρει μπούμερανγκ με φωτογραφίες του Ράφι να κάνει πάρτι μερικές ώρες μετά τον εμβολιασμό - κάτι που δεν παρέχει άμεση ανοσία.

Εικόνες που έδειχναν τον Ράφι να παραβιάζει τα πρωτόκολλα κοινωνικής απόστασης με μια ομάδα φίλων προκάλεσαν κριτική στα social media, με εκκλήσεις να δώσει ένα καλύτερο παράδειγμα.

«Δείχνει επίσης ότι η κυβέρνηση είναι ασυνεπής στην ιεράρχηση του ποιος εμβολιάζεται πρώτα», δήλωσε η Ίρμα Χινταγιάνα, συνιδρυτής της πρωτοβουλίας πανδημικών δεδομένων LaporCOVID-19 .«Θα έπρεπε να το είχαν κάνει με έναν άλλο επαγγελματία -ίσως υγείας- και με έναν influencer», δήλωσε.

Η υπάλληλος του υπουργείου Υγείας, Νάντια, σημείωσε ότι «όταν εμβολιάζεστε, πρέπει να ακολουθείτε τα πρωτόκολλα υγείας και να μην είστε απρόσεκτοι με την εφαρμογή τους».

Υψλόβαθμο στέλεχος του Ινδονησιακού Ιατρικού Συλλόγου είπε ότι η στρατηγική επιλογής των influencers θα μπορούσε να λειτουργήσει μόνο εάν «οι influencers έχουν ενημερωθεί σχετικά με το εμβόλιο και τον Covid-19, ώστε να μπορούν να γίνουν εκπρόσωποι της αλλαγής».

Η αστυνομία είπε ότι ερευνά αν ο Ράφι παραβίασε τον νόμο, ενώ έχει ζητήσει δημόσια συγγνώμη

Πηγή: Ναυτεμπορική

Αν σου άρεσε κάνε