Στο «μικροσκόπιο» και πάλι οι τηλεοπτικές άδειες

Στο «μικροσκόπιο» και πάλι οι τηλεοπτικές άδειες

MEDIA UPD 19:08 Δημιουργία 22/07/19, 18:59

Στον έλεγχο των αδειοδοτημένων τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας για το εάν και κατά πόσον πληρούν τις προϋποθέσεις θα προχωρήσει το ΕΣΡ.

Όπως ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Αθανάσιος Κουτρομάνος, και τα μέλη του Συμβουλίου, Νίκος Κιάος και Πόπη Διαμαντάκου, ο έλεγχος θα γίνει «το συντομότερο δυνατόν», ίσως μέσα στο φθινόπωρο, αφού οι σταθμοί ξεκινήσουν το πλήρες οργανωμένο πρόγραμμά τους, καθώς θα πρέπει «να μην γίνουν βιαστικές κινήσεις», αλλά «νομικά κατοχυρωμένα βήματα και για τις δύο πλευρές».

Από το ΕΣΡ διευκρινίστηκε εξάλλου ότι η αίτηση της εταιρείας ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ για τη χορήγηση άδειας παρόχου ενημερωτικού προγράμματος εθνικής εμβέλειας βρίσκεται ακόμα σε εκκρεμότητα, καθώς αναμένεται η απάντηση της εταιρείας σε επιστολή του Συμβουλίου σε σχέση με την προέλευση των χρημάτων που θα καταβάλει για την άδεια.

Ανακοινώθηκε επιπλέον ότι θα ακολουθήσει η διαδικασία αδειοδότησης των περιφερειακών σταθμών και των θεματικών σταθμών. Ειδικά για τους πρώτους ο πρόεδρος του ΕΣΡ χαρακτήρισε τη διαδικασία «το δυσκολότερο ζήτημα», καθώς συχνά τα όρια εμβέλειας των τηλεοπτικών σταθμών δεν αντιστοιχούν με τα διοικητικά όρια των γεωγραφικών περιφερειών. Όσο για τις θεματικές άδειες το στοίχημα του Συμβουλίου θα είναι να αποσαφηνίσει τι ορίζεται ως θεματική και το αν ο ορισμός αυτός θα καθοριστεί από το Συμβούλιο ή από την αγορά. Ο πρόεδρος του ΕΣΡ εκτίμησε ότι πιθανόν να πρέπει να προηγηθεί διαβούλευση για το ζήτημα.

Σχετικά με τη σημερινή ανακοίνωση της 24MEDIA ότι ο ραδιοφωνικός σταθμός NEWS24/7 μετατρέπεται από ενημερωτικό σε μουσικό, ο κ. Κουτρομάνος επισήμανε ότι «ο επιχειρηματίας είχε δηλώσει ότι ο σταθμός θα είναι μουσικός και εξελίχθηκε σε ενημερωτικό, κάτι που δεν προβλέπεται από το νόμο». Πρόσθεσε εξάλλου ότι το ΕΣΡ είχε γίνει αποδέκτης διαμαρτυριών και καταγγελιών ότι κάποιοι σταθμοί ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί, μη ενημερωτικοί, μεταξύ των οποίων και ο συγκεκριμένος, μεταδίδουν ενημερωτικά προγράμματα. Το Συμβούλιο προχώρησε σε ακρόαση των εκπροσώπων τους και στη συνέχεια η Ολομέλεια θα αποφασίσει για το νομικό θέμα και για το αν θα υπάρξουν συστάσεις ή πρόστιμα.

Ο κ. Κιάος υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να συμπληρωθούν το συντομότερο δυνατόν οι θέσεις του Ροδόλφου Μορώνη και της Δήμητρας Παπαδοπούλου. Τέλος, τα μέλη του ΕΣΡ ανακοίνωσαν ότι τον ερχόμενο Οκτώβριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα διεθνής συνάντηση των μελών της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας Ρυθμιστικών Αρχών (EPRA).

Αν σου άρεσε κάνε