klepsidra-thesmoi

Με ρυθμούς «χελώνας» τα προαπαιτούμενα, πίστωση χρόνου για τις αντικειμενικές

Δημιουργία 16/11/17, 13:06
Μόλις το 30% των προαπαιτούμενων έχει «κλειδώσει» ούτε 15 ημέρες πριν την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα και σχεδόν μισό μήνα μέχρι το Eurogroup του ερχόμενου Δεκεμβρίου, όπου η κυβέρνηση διαμηνύει με απόλυτη βεβαιότητα πως θα επιτευχθεί συμφωνία με τους θεσμούς, τουλάχιστον σε τεχνικό επίπεδο.

Το ελάχιστο ποσοστό των εκκρεμοτήτων που έχει «κλείσει» αποκάλυψε ευρωπαϊκή πηγή, τονίζοντας πως η αναμόρφωση των αντικειμενικών αξιών παίρνει αναβολή για την επόμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος (η κυβέρνηση έχει ακόμη δύο μπροστά της μέχρι το λεγόμενο clean exit).

Προς το παρόν, η πλειονότητα των προαπαιτούμενων προχωρεί με ρυθμούς χελώνας, ενώ στον «πάγο» έχουν μπει οι ιδιωτικοποιήσεις από τις οποίες αναμένονται έσοδα σχεδόν έξι δισεκατομμύρια ευρώ. Χαρακτηριστική περίπτωση, η κυβερνητική αδράνεια ως προς την κορυφαία επένδυση του Ελληνικού, με την Lamda Development να έχει κρούσει διπλό «καμπανάκι» αφενός πως μόλις ένα από τα 10 προαπαιτούμενα της συμφωνίας έχουν υλοποιηθεί και αφετέρου πως η κυβέρνηση δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα, θέτοντας την ολοκλήρωση της επένδυσης σε… κίνδυνο.

Θεωρείται, πάντως, σχεδόν δεδομένο πως η τρόικα θα εκφράσει έντονες αντιδράσεις για την κωλυσιεργία ως προς τις ιδιωτικοποιήσεις, όπως έχει κάνει ξανά στο παρελθόν, ενώ υπάρχει και η πληροφορία πως οι θεσμοί έχουν διαμηνύσει στην Αθήνα πως αν δεν σημειωθεί πρόοδος ως προς τα μέτωπα των αποκρατικοποιήσεων και των πλειστηριασμών, τότε οι επικεφαλής δεν θα επιστρέψουν μέσα στο μήνα, γεγονός που θα ανέτρεπε το χρονοδιάγραμμα της αξιολόγησης.

Μάλιστα, ο ίδιος παράγοντας επεσήμανε πως απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης είναι μεταξύ άλλων η ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, καθώς κι η υλοποίηση της μεταρρύθμισης στον χώρο της ενέργειας, κρούοντας καμπανάκι στον Γιώργο Σταθάκη για την πώληση του 40% των λιγνητικών μονάδων, ενώ τόνισε πως κυβέρνηση και θεσμοί βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό του 2018, εκτιμώντας πως δεν θα χρειαστούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.

Η ίδια πηγή δήλωσε, επίσης, ότι οι δύο πλευρές είναι κοντά σε συμφωνία για το κοινωνικό μέρισμα.

Όσον αφορά, πάντως, τους πλειστηριασμούς, ικανοποιημένοι δήλωσαν με την κυβερνητική ρύθμιση περί αυταπαγγελτης δίωξης και δυναμικής παρουσίας των ΜΑΤ στα ειρηνοδικεία οι συμβολαιογράφοι, ανάβοντας το «πράσινο φως» από κοινού με την κυβέρνηση για «σαφάρι» πλειστηριασμών από τις 29/11. Από το «κανένα σπίτι στα χέρια τραπέζι», στο “κάθε σπίτι στα χέρια τραπεζίτη” και μάλιστα με αριστερή κυβέρνηση.

Τις δυνάμεις της… βέβαια θα μετρήσει η κυβέρνηση στις 21 του μηνός, όταν θα φέρει στη Βουλή τον προϋπολογισμό, όπου θα μυρίσει «μπαρούτι» από σύσσωμη την αντιπολίτευση σε ένα πολιτικό προεκλογικό σκηνικό.

Το κλίμα στην εγχώρια σκηνή, εξάλλου, είναι ιδιαίτερα τεταμένο, με φόντο μία σειρά γεγονότων πολύ κρίσιμων, ενώ η ΝΔ σφίγγει τον κλοιό γύρω από την υπόθεση του μεσάζοντα και της πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία. Συν τοις άλλοις από την ερχόμενη εβδομάδα η νέα Κεντροαριστερά θα έχει κι επίσημα αρχηγό, αλλάζοντας τον πολιτικό χάρτη με την αναγέννηση του ιστορικού χώρου.

Σε κάθε περίπτωση, κρας τεστ, μεταξύ άλλων, αποτελεί για τις επόμενες εξόδους στις αγορές, η έκδοση του swap ύψους 30 δισ ευρώ, με την κυβέρνηση να αναμένεται να εκμεταλλευτεί στον έπακρον επικοινωνιακά το γεγονός, επιχειρώντας παράλληλα πόλωση.

Αν σου άρεσε κάνε