Ίδρυμα Λασκαρίδη: Ένας χρόνος «Typhoon» για πιο καθαρές ελληνικές θάλασσες

Ίδρυμα Λασκαρίδη: Ένας χρόνος «Typhoon» για πιο καθαρές ελληνικές θάλασσες

Ο ...«Τυφώνας», δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α.Κ. Λασκαρίδη, κλείνει τον πρώτο χρόνιο δράσης του και μετρά την περισυλλογή 107.416 κιλά απορριμμάτων, πραγματοποιώντας επιχειρήσεις καθαρισμού σε 1.036 ελληνικές παραλίες.

Το Typhoon, το μοναδικό πλοίο της Μεσογείου με αποκλειστικό στόχο τον καθαρισμό των θαλασσών αλλά και των δυσπρόσιτων παραλιών, με συμμετοχή εθελοντών, ταξιδεύει συνεχώς και σε όλη την Ελλάδα από το Δέλτα του Αξιού έως τη Σαντορίνη και από τη Μακρόνησο μέχρι τη Γαύδο.

«Η αγάπη του κ. Αθανάσιου Λασκαρίδη για την υγεία, την ομορφιά και την καθαριότητα στις ελληνικές θάλασσες οδήγησε στην ιδέα να οργανωθούν οι ad hoc δράσεις μας σε κάτι μεγαλύτερο.

Βασικός σκοπός του Ιδρύματος παραμένει η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος με δράσεις όπως το Typhoon Project, όπως και η ενίσχυση των ανθρώπων που ζουν από τη θάλασσα.

Επιπλέον, στα προγράμματα του Ιδρύματος έχουν προστεθεί νέες θεματικές, όπως η καταπολέμηση της ανεργίας, η ενίσχυση της διαφάνειας και ο εξωραϊσμός του δημόσιου χώρου», αναφέρει η Εύη Λαζού, πρόεδρος του κοινωφελούς Ιδρύματος Α.Κ. Λασκαρίδη.

Το πλοίο είναι εξοπλισμένο με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας για την καταγραφή και μελέτη των απορριμμάτων ενώ υποστηρίζει και ομάδες δυτών σε υποβρύχιους καθαρισμούς ανά την Ελλάδα.

Το Typhoon Project έχει στηρίξει προγράμματα όπως αυτό του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών που αφορούσε πιλοτικό ερευνητικό ωκεανογραφικό πρόγραμμα μελέτης των απορριμμάτων στο βυθό του Δυτικού Σαρωνικού με χρήση τηλεκατευθυνόμενων υποβρυχίων οχημάτων (ROV) αλλά και του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κατά το οποίο χρησιμοποίθηκαν Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (drone) εξοπλισμένα με αισθητήρες τελευταίας τεχνολογίας για τον εντοπισμό και τη χαρτογράφηση πλαστικών στις ακτές της ΝΔ Κρήτης. Εξετάστηκαν περισσότερα από 20 χλμ ακτογραμμής και συλλέχθηκε περίπου 1 τόνος πλαστικών.

Αν σου άρεσε κάνε