Δύο φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 15MW εξαγόρασε HELLENiQ ENERGY στην Κύπρο

Δύο φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 15MW εξαγόρασε HELLENiQ ENERGY στην Κύπρο

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ UPD 13:39 Δημιουργία 31/05/23, 13:36
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Την εξαγορά δύο φωτοβολταϊκών πάρκων σε λειτουργία, συνολικής ισχύος 15 MW στην επαρχία της Λευκωσίας, στην Κύπρο, μέσω της θυγατρικής της εταιρίας HELLENiQ RENEWABLES ανακοίνωσε η HELLENiQ ENERGY.

Η συμφωνία ολοκληρώθηκε σήμερα, μετά και την έγκριση της αρμόδιας Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) στις 12 Μαΐου 2023.

Για την κατασκευή των πάρκων - που έχουν χωροθετηθεί σε γαιοτεμάχια συνολικής έκτασης περίπου 300.000 m² - χρησιμοποιήθηκαν φωτοβολταϊκά πλαίσια διπλής όψεως, η ετήσια παραγωγή ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας των οποίων αναμένεται να ξεπερνά τις 27.000 MWh.

Όπως σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση:

«Η εξαγορά αποτελεί την πρώτη επένδυση ΑΠΕ από την HELLENiQ ENERGY εκτός Ελλάδος, η οποία, ταυτόχρονα, σηματοδοτεί την έναρξη της δραστηριοποίησης του Ομίλου στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου. Εντάσσεται δε, στον Στρατηγικό Σχεδιασμό "Vision 2025" της HELLENiQ ENERGY που στόχο έχει, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά και την είσοδο σε νέες αγορές και προϊόντα. Η συγκεκριμένη επένδυση γίνεται μέσω της θυγατρικής HELLENiQ RENEWABLES που αναλαμβάνει την ανάπτυξη του Ομίλου στο κάδο αυτό».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY Ανδρέας Σιάμισιης, σε δηλώσεις του επεσήμανε: «Με την επένδυση αυτή, υλοποιούμε τη δέσμευσή μας για την ανάπτυξη ενός διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου ενέργειας και στην Κύπρο, όπως ανακοινώσαμε μόλις μερικούς μήνες πριν, παρουσιάζοντας στο πλάνο ενεργειακής μετάβασης του Ομίλου. Είναι μια πρώτη κίνηση που σηματοδοτεί τη δραστηριοποίηση μας σε μια νέα ενεργειακή αγορά και εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής VISION 2025. Η επένδυση αυτή, μαζί με την ίδρυση της νέας εταιρίας μας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κυπριακή αγορά, μας δίνει τη δυνατότητα να προσφέρουμε ολοκληρωμένες ενεργειακές λύσεις στο πελατολόγιο μας και ταυτόχρονα να συμβάλλουμε στην επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης της χώρας».

Παράλληλα στην Κύπρο δρομολογείται η ενεργειακή αυτονόμηση της υπερσύγχρονης εγκατάστασης υγρών καυσίμων στο Βασιλικό, η εγκατάσταση ταχυφορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων σε επιλεγμένα πρατήρια ΕΚΟ, αλλά και η περαιτέρω ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων στο δίκτυο των πρατηρίων της ΕΚΟ, προκειμένου να επιτευχθεί αυτονομία και συνολική μείωση αερίων του θερμοκηπίου κατά 1,105 τόνους/έτος (μη συμπεριλαμβανομένων των ταχυφορτιστών).

Αν σου άρεσε κάνε