Οι εκπαιδευτικές δράσεις της Alpha Bank για την Παγκόσμια Εβδομάδα Χρήματος

Οι εκπαιδευτικές δράσεις της Alpha Bank για την Παγκόσμια Εβδομάδα Χρήματος

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ UPD 17:39 Δημιουργία 27/03/23, 17:35
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Εκπαιδευτικές δράσεις οικονομικού εγγραμματισμού και κυκλικής οικονομίας σε περισσότερους από 300 μαθητές και μαθήτριες από σχολεία όλης της χώρας, υλοποιεί η Alpha Bank.

Οι δράσεις της Alpha Bank πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην Παγκόσμια και Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Χρήματος (Global and European Money Week) και των πρωτοβουλιών Εταιρικής της Υπευθυνότητας για τη χρηματοοικονομική και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς. Οι δράσεις έχουν την έγκριση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Η Παγκόσμια και η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Χρήματος είναι οι ετήσιες εκστρατείες χρηματοοικονομικής ευαισθητοποίησης, οι οποίες υπογραμμίζουν την εξέχουσα σημασία της εκπαίδευσης των νέων σχετικά με τον Χρηματοοικονομικό Αλφαβητισμό. Το 2023, η ειδικότερη θεματική της Εβδομάδας είναι «Plan your Money, plant your future» και επικεντρώνεται στη βιωσιμότητα, στην ευαισθητοποίηση για τις επιπτώσεις της ατομικής χρηματοοικονομικής συμπεριφοράς στο περιβάλλον και την κοινωνία, και στην ενθάρρυνση πιο «πράσινων» προσωπικών χρηματοοικονομικών νοοτροπιών και συμπεριφορών, που υπόσχονται μια πιο βιώσιμη ατομική και συλλογική πορεία στο μέλλον.

Σχετικά με τη σημασία του χρηματοοικονομικού εγγραμματισμού και τη συμμετοχή της Alpha Bank στη διεθνή εκστρατεία ευαισθητοποίησης, η κυρία Σοφία Ζιάκου, υπεύθυνη Δράσεων Χρηματοπιστωτικού Εγγραμματισμού στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών, δήλωσε: «Ο χρηματοοικονομικός εγγραμματισμός είναι η ικανότητα να λαμβάνει κανείς συνειδητές αποφάσεις έχοντας κατανοήσει τη λειτουργία του χρήματος, την τέχνη της επένδυσης και της διαχείρισης των χρημάτων. Αφορά όχι μόνο τη μετάδοση της χρηματοοικονομικής γνώσης, αλλά στοχεύει και στη δημιουργία συμπεριφορών, στη γνώση ότι κάποιος μπορεί να αναζητήσει βοήθεια και ότι οι επιλογές μας επηρεάζουν το μέλλον μας (θετικά ή/και αρνητικά), καθώς και το μέλλον της κοινωνίας στην οποία ζούμε. "Plan your Money, Plant your Future" όπως υποδηλώνει και το κεντρικό μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας και Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Χρήματος. Η χρηματοοικονομική γνώση είναι ένα σημαντικό εφόδιο ζωής, το οποίο ξεπερνάει τα στενά όρια του χρηματοπιστωτικού τομέα, καθώς βοηθάει το άτομο να προσαρμόζεται στις όποιες μεταβολές, να προετοιμάζεται για το μέλλον και να είναι ευέλικτο. Η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας ως προς την ανάγκη του χρηματοοικονομικού εγγραμματισμού μας είναι καθήκον όλων μας. Στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών χαιρόμαστε ιδιαίτερα που τα μέλη μας αναπτύσσουν περαιτέρω πρωτοβουλίες, οι οποίες ενισχύουν ακόμα περισσότερο τις κοινές μας δράσεις, αποδεικνύοντας ξεκάθαρα τη δέσμευση και την ευαισθησία τους προς τον κοινό μας σκοπό. Η χρηματοοικονομική γνώση δεν πρέπει να είναι απλά "επιλογή" αλλά "αναγκαιότητα" προσιτή για όλους τους πολίτες καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους».

Σεμινάριο για μαθητές Α' Γυμνασίου

Τη Δευτέρα 20 Μαρτίου, 25 μαθητές και μαθήτριες Α' Γυμνασίου της Λεοντείου Σχολής Αθηνών μαζί με τις εκπαιδευτικούς τους, επισκέφτηκαν το κεντρικό κτίριο της Τράπεζας και παρακολούθησαν το σεμινάριο «Εισαγωγή στον οικονομικό αλφαβητισμό μέσα από τη συναρπαστική ιστορία του νομίσματος» που ετοίμασε η Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με βασικές οικονομικές έννοιες χρήσιμες για την καθημερινότητά τους, να γνωρίσουν σύγχρονους τρόπους συναλλαγής και να «ταξιδέψουν» στην ιστορία του νομίσματος και των οικονομικών συναλλαγών, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ειδικότερα, μέσα από την πρωτότυπη αυτή εκπαιδευτική παρουσίαση, τα παιδιά είδαν από κοντά πρωτότυπα νομίσματα της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank, όπως το πρώτο νόμισμα της ιστορίας, το νόμισμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, σημαντικά νομίσματα και χαρτονομίσματα από όλες τις περιόδους στον ελλαδικό χώρο, και συζήτησαν διάφορους τρόπους διαχείρισης των οικονομικών τους.

Σε όλη την Ελλάδα εκπαιδευτικές δράσεις

Η παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Τράπεζας αποτελεί συνδυασμό γνώσεων από τα τρέχοντα εκπαιδευτικά προγράμματα της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank, τα οποία διεξάγονται κατά το σχολικό έτος 2022-2023 με την έγκριση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Με αφορμή την Global Money Week, τα προγράμματα «ταξιδεύουν» με τη μορφή μουσειοβαλίτσας σε δημοτικά σχολεία της ηπειρωτικής και της νησιωτικής Ελλάδας και της Κύπρου, διαδίδοντας έτσι την πλούσια ιστορία του νομίσματος και καθιστώντας την προσβάσιμη σε παιδιά ακόμη και των πιο απομακρυσμένων περιοχών.

Για τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιεί η Τράπεζα σε ελληνικά σχολεία, η επιμελήτρια της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank, Δήμητρα Τσαγκάρη δήλωσε: «Σε έναν κόσμο που αλλάζει με εξαιρετικά ταχείς ρυθμούς και οι καθημερινές μας συναλλαγές γίνονται ολοένα και πιο απρόσωπες, τα νέα παιδιά αποξενώνονται από τη φυσική μορφή του νομίσματος και από τις έννοιες που αυτό αντιπροσωπεύει. Η Νομισματική Συλλογή της Τράπεζας, μία από τις σημαντικότερες παγκοσμίως, βρίσκεται εδώ για να διαφυλάξει την ιστορία μας, να ζωντανέψει στα μάτια των νέων τις μορφές και τα γεγονότα που είναι χαραγμένα στα αρχαία νομίσματα και παράλληλα να τους φέρει σε επαφή με την έννοια του χρήματος και το πώς αυτό εξελίσσεται μέσα στους αιώνες».

Παράλληλα, το διάστημα αυτό υλοποιείται το πρότυπο πρόγραμμα «Κυκλική οικονομία στην πράξη», που δημιούργησε η Alpha Bank με την έγκριση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και σε συνεργασία με τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό SciCo (Science Communication). Περιλαμβάνει κύκλο εκπαιδευτικών workshops, που κατά το σχολικό έτος 2022-2023 υλοποιούνται σε Γυμνάσια και Λύκεια της ηπειρωτικής και της νησιωτικής Ελλάδας, με στόχο την εξοικείωση μαθητών και εκπαιδευτικών σε βασικές οικονομικές έννοιες (αποταμίευση, επένδυση, πληθωρισμός, έσοδα, έξοδα, κέρδος) και με τις αρχές της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης με επίκεντρο την προστασία του περιβάλλοντος.

Αν σου άρεσε κάνε