Ξέφραγο αμπέλι οι οικονομικές καταστάσεις της Credit Suisse

Ξέφραγο αμπέλι οι οικονομικές καταστάσεις της Credit Suisse

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ UPD 19:08 Δημιουργία 14/03/23, 13:07
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

«Ουσιώδεις αδυναμίες» στις διαδικασίες υποβολής εκθέσεων αποτελεσμάτων για τις χρήσεις τόσο του 2021 όσο και του 2022 ανακοίνωσε ότι εντόπισε η Credit Suisse, προσθέτοντας ότι υιοθετεί ένα σχέδιο αποκατάστασης.

Για δύο χρόνια «ο εσωτερικός έλεγχος του ομίλου στις χρηματοοικονομικές αναφορές δεν ήταν αποτελεσματικός», ανέφερε η Credit Suisse στην ετήσια έκθεσή της που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. «Η διοίκηση κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι συνολικά οι έλεγχοι και οι διαδικασίες δεν ήταν αποτελεσματικές».

Την περασμένη εβδομάδα η τράπεζα αναγκάστηκε να καθυστερήσει τη δημοσίευση της ετήσιας έκθεσής της καθώς οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ έθεσαν ερωτήματα την τελευταία στιγμή. Η Credit Suisse δεν διευκρίνισε εάν αυτά έχουν επιλυθεί. Ανέφερε, ωστόσο, ότι οι αδυναμίες που εντοπίστηκαν σχετίζονται με την αποτυχία της τράπεζας να σχεδιάσει και να διατηρήσει αποτελεσματικές εκτιμήσεις του ρίσκου στα οικονομικά στοιχεία που ανακοίνωνε.

«Η PwC, η ανεξάρτητη εγγεγραμμένη δημόσια λογιστική εταιρεία που έλεγξε τις οικονομικές καταστάσεις για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2022, τα οποία περιλαμβάνονται σε αυτήν την ετήσια έκθεση, έχει εκδώσει αρνητική γνώμη σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εσωτερικού ελέγχου του Ομίλου στη χρηματοοικονομική αναφορά στις 31 Δεκεμβρίου 2022», δήλωσε η Credit Suisse.

Σταθεροποιήθηκαν οι εκροές

Oι εκροές πελατών «σταθεροποιήθηκαν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, αλλά η κατάσταση δεν είχε αντιστραφεί μέχρι την ημερομηνία της παρούσας έκθεσης» αναφέρει η Credit Suisse την ετήσια έκθεσή της για το 2022.

Επειτα από μια σειρά σκανδάλων, η τράπεζα είδε μια απότομη επιτάχυνση στις αναλήψεις πελατών το τέταρτο τρίμηνο, με εκροές άνω των 110 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (120 δισεκατομμυρίων δολαρίων), γεγονός που την έκανε να παραβιάσει ορισμένα αποθέματα ρευστότητας.

Η τράπεζα είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η εικόνα είχε βελτιωθεί και πως έβλεπε χρήματα να επιστρέφουν στην τράπεζα.

Η ετήσια έκθεση της τράπεζας για το 2022, η οποία ήταν προγραμματισμένη να δημοσιευθεί την περασμένη εβδομάδα, καθυστέρησε έπειτα από αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών (SEC), η οποία είχε εγείρει ερωτήματα σχετικά με προηγούμενες οικονομικές καταστάσεις της τράπεζας.

Την περασμένη εβδομάδα η Credit Suisse δήλωσε ότι η SEC την είχε καλέσει σχετικά με «την τεχνική αξιολόγηση των αναθεωρήσεων που είχαν γνωστοποιηθεί στις ενοποιημένες καταστάσεις ταμειακών ροών για τα έτη που έληξαν στις 31 Δεκεμβρίου 2020 και 2019, καθώς και των σχετικών ελέγχων».

Τη Δευτέρα η τιμή της μετοχής της τράπεζας υποχώρησε σε χαμηλό επίπεδο-ρεκόρ, περισσότερο από 14% καθώς η αναταραχή που προκλήθηκε στην αγορά από τις καταρρεύσεις της Silicon Valley Bank και της Signature Bank οδήγησε τις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές σε πτώση.

Το κόστος ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας (CDS) της Credit Suisse έφθασε σε νέο ιστορικό υψηλό στις 466 μονάδες βάσης, αυξημένο κατά 49 μονάδες βάσης από το κλείσιμο της Παρασκευής.

Περικοπές στις θέσεις εργασίας

Ο πρόεδρος της Credit Suisse Group AG Αξελ Λίμαν παραιτείται από την πληρωμή αμοιβής ύψους 1,5 εκατομμυρίου ελβετικών φράγκων (1,6 εκατ. δολάρια) για το πρώτο πλήρες έτος της θητείας του, καθώς η τράπεζα ανακοίνωσε τις χειρότερες ετήσιες επιδόσεις της από την οικονομική κρίση του 2008.

Ο Λίμαν, ο οποίος ανέλαβε επικεφαλής τον Ιανουάριο του 2022, δεν θα λάβει την αμοιβή που συνήθως καταβάλλεται επιπλέον των μισθών των μελών του διοικητικού συμβουλίου, σύμφωνα με την έκθεση αποδοχών της τράπεζας που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, ύστερα από καθυστέρηση αρκετών ημερών.

Ο Λίμαν έλαβε αποζημίωση ύψους 3 εκατ. φράγκων για την περίοδο από τον Απρίλιο του 2022 έως τον Απρίλιο του 2023 και ο ίδιος αναμένεται να λάβει χαμηλότερη συνολική αμοιβή ύψους 3,8 εκατομμυρίων φράγκων για την επόμενη μισθολογική περίοδο. Η τράπεζα σχεδιάζει επίσης να αυξήσει το τμήμα της αποζημίωσης του προέδρου που καταβάλλεται σε μετοχές στο 50% από 33%.

Πέραν όλων των άλλων μέτρων που λαμβάνει στο πλαίσιο της αναδιάρθωσης, η Τράπεζα μειώνει το κόστος με την περικοπή 9.000 θέσεων εργασίας.

Με πληροφορίες από Imerisia.gr

Αν σου άρεσε κάνε