Υψηλό δεκαετίας για τα έσοδα και την κερδοφορία του ΟΤΕ - Αυξημένο κατά 3,3% το μέρισμα

Υψηλό δεκαετίας για τα έσοδα και την κερδοφορία του ΟΤΕ - Αυξημένο κατά 3,3% το μέρισμα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ UPD 13:55 Δημιουργία 23/02/23, 13:47
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ισχυρή ανάπτυξη με αύξηση 3,6% στα έσοδα και 4% στο προσαρμοσμένο EBITDA (AL), λόγω θετικών επιδόσεων σε Ελλάδα και Ρουμανία, ανακοίνωσε ο ΟΤΕ.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ομίλου τα έσοδα και η κερδοφορία στην Ελλάδα ήταν στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας.

-Ισχυρές ελεύθερες ταμειακές ροές σύμφωνα με το στόχο, αυξημένες κατά 23,8% στα €597,1 εκατ. – προσαρμοσμένες επενδύσεις €638,3 εκατ.

-€425 εκατ. προτεινόμενη αμοιβή στους μετόχους

-Μέρισμα €0,5765 ανά μετοχή, αυξημένο κατά 3,3%

Πρόγραμμα Απόκτησης Ιδίων Μετοχών ύψους €175 εκατ.

Σύνοψη Δ’ τριμήνου

-Ισχυρές επιδόσεις στην Ελλάδα: αύξηση εσόδων κατά 2,2% και προσαρμοσμένου EBITDA (AL) κατά 3,2%

-Αύξηση 3,0% στα έσοδα από υπηρεσίες κινητής, χάρη στην καρτοκινητή αλλά και τα συμβόλαια

-Θετικές τάσεις στην ευρυζωνικότητα – Αύξηση κατά 26% των συνδρομητών FTTx, ρεκόρ σε προσθήκες συνδρομητών FTTH (+27 χιλιάδες)

-Αύξηση 1,1% στα έσοδα Ομίλου, σταθερή κερδοφορία

Το μήνυμα Τσαμάζ προς μετόχους επενδυτές

«Ο Όμιλος ΟΤΕ σημείωσε ακόμη μία χρονιά ισχυρών επιδόσεων, κατά την οποία πέτυχε όλους τους στόχους που είχε θέσει. Στην Ελλάδα, το 2022, τόσο τα έσοδα, όσο και η κερδοφορία, αυξήθηκαν κατά περίπου 4%, φτάνοντας τα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας. Παρότι η αβεβαιότητα αυξάνεται λόγω της μακροοικονομικής και γεωπολιτικής αστάθειας, και ο ανταγωνισμός εντείνεται, έχουμε όλα τα εχέγγυα για να διατηρήσουμε τη θέση μας στην αγορά, αξιοποιώντας την υπεροχή των δικτύων, των υπηρεσιών και της μάρκας μας.

Θα διατηρήσουμε τις επενδύσεις μας σε υψηλά επίπεδα για να επιτύχουμε τους φιλόδοξους στόχους που έχουμε θέσει όσον αφορά στην κάλυψη FTTH και 5G, και θα συνεχίσουμε τη δραστηριοποίησή μας σε νέες αγορές, όπως αυτή των ηλεκτρονικών πληρωμών μέσα από την πλατφόρμα payzy, αλλά και της online παραγγελίας φαγητού με το BOX. Τέλος, στο πλαίσιο της Πολιτικής Αμοιβών των Μετόχων μας, αυξάνουμε το μέρισμα ανά μετοχή, και δεσμευόμαστε σε ένα ακόμα μεγάλο πρόγραμμα απόκτησης ιδίων μετοχών».

Πολιτική Αμοιβών προς τους Μετόχους

To Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΤΕ ΑΕ στις 22 Φεβρουαρίου 2023 αναθεώρησε την Πολιτική Αμοιβών προς τους Μετόχους, ώστε να εξασφαλισθεί μεγαλύτερη ευελιξία αναφορικά με τον επιμερισμό μεταξύ μερισμάτων και επαναγοράς ιδίων μετοχών, ως εξής:

«Με την προϋπόθεση ότι το εξωτερικό και το μακροοικονομικό περιβάλλον θα παραμείνουν σταθερά, η Εταιρεία σκοπεύει να καταβάλει στους μετόχους της, μέσω ενός συνδυασμού καταβολής μερισμάτων και Προγραμμάτων Επαναγοράς Ιδίων Μετοχών (με σκοπό την ακύρωση τους), το 70%-100% των ετήσιων καθαρών ελεύθερων ταμειακών ροών. Από το 2023, το ποσό που θα διατίθεται σε μέρισμα θα αντιστοιχεί κατ’ ελάχιστον στο 50% της συνολικής αμοιβής των μετόχων και το εναπομένον θα διατίθεται σε επαναγορά ιδίων μετοχών.

To Διοικητικό Συμβούλιο θα εξετάσει τη χρήση των αποθεματικών από τις ταμειακές ροές που ενδέχεται να συσσωρευτούν μεσοπρόθεσμα μαζί με τα πλεονάσματα που έχουν ήδη δημιουργηθεί.

Η εφαρμογή της αναθεωρημένης πολιτικής αμοιβών προς τους μετόχους θα ξεκινήσει το 2023 και θα λαμβάνει υπόψη τις προβλέψεις των καθαρών ελεύθερων ταμειακών ροών για το τρέχον έτος, ήτοι το 2023, ως βάση υπολογισμού για την συνολική αμοιβή των μετόχων. Με τον ίδιο τρόπο, θα εφαρμόζεται η πολιτική αμοιβών και τα επόμενα χρόνια, δηλαδή η βάση υπολογισμού για την συνολική αμοιβή των μετόχων το 2024 θα λαμβάνει υπόψη τις προβλέψεις των καθαρών ελεύθερων ταμειακών ροών για το 2024 κ.ο.κ.».

Οι προοπτικές για φέτος

Το 2023 ο ΟΤΕ αναμένει ένταση του ανταγωνισμού και βραχυπρόθεσμες πιέσεις. Εκτιμά, ωστόσο, ότι θα καταφέρει να διατηρήσει τη θέση του στην αγορά, χάρη στις προηγμένες υποδομές δικτύων που διαθέτει τόσο στη σταθερή όσο και στην κινητή, τη δυνατή μάρκα COSMOTE, την εμπιστοσύνη των πελατών, αλλά και την υγιή χρηματοοικονομική του θέση. Προκειμένου να εδραιώσει την ηγετική του θέση και να ενισχύσει περαιτέρω το ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα, ιδίως στις υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων, ο ΟΤΕ θα συνεχίσει την επενδυτική του στρατηγική, εστιάζοντας στην υποδομή FTTH, στα δίκτυα 5G και στην ψηφιακοποίηση όλων των σημείων επαφής με τον πελάτη

Επιπλέον, ο ΟΤΕ θα συνεχίσει να επεκτείνεται σε νέες αγορές που σχετίζονται με την τεχνολογία, εμπλουτίζοντας τις υπηρεσίες του και αξιοποιώντας την υπεροχή της μάρκας και τις σχέσεις του με τους πελάτες. Στις υπηρεσίες αυτές συμπεριλαμβάνεται η πλατφόρμα ηλεκτρονικών πληρωμών Payzy που λάνσαρε στο τέλος του 2022, καθώς και η πλατφόρμα online παραγγελίας φαγητού BOX. Ο ΟΤΕ είναι σήμερα ο κύριος Systems Integrator για τις επιχειρήσεις και τον δημόσιο τομέα σε Ελλάδα και Ευρώπη, παρέχοντας προηγμένες τεχνολογικές λύσεις, και αναμένει συνεχή ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του στον τομέα του ICT τα επόμενα χρόνια, λόγω και της σταδιακής υλοποίησης του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το 2023, ο ΟΤΕ εκτιμά πως οι ελεύθερες ταμειακές ροές θα ανέλθουν σε περίπου €500 εκατ. αντανακλώντας υψηλότερες πληρωμές φόρου εισοδήματος, χαμηλότερα χρηματοοικονομικά έξοδα, σταθερές επενδύσεις και διαρκείς βελτιώσεις στις λειτουργικές επιδόσεις. Το 2022, οι Ελεύθερες Ταμειακές Ροές επηρεάστηκαν θετικά από ένα έκτακτο φορολογικό όφελος που οδήγησε σε σημαντικά χαμηλότερες πληρωμές φόρων. Οι επενδύσεις Ομίλου για το 2023 αναμένεται να παραμείνουν σταθερές, περίπου στα €640 εκατ., καθώς η εταιρεία συνεχίζει την ανάπτυξη των υποδομών FTTH. Η συνολική Αμοιβή προς τους Μετόχους για το 2023 θα ανέλθει σε περίπου €425 εκατ. και θα επιμεριστεί σε προτεινόμενο μέρισμα αξίας €250 εκατ. (€0,5765 ανά μετοχή), και σε Πρόγραμμα Απόκτησης Ιδίων Μετοχών ύψους €175 εκατ. περίπου.

Πρόγραμμα Απόκτησης Iδίων Μετοχών

Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων που πραγματοποιήθηκε τη 18 Ιανουαρίου 2022 ενέκρινε ένα νέο Πρόγραμμα Απόκτησης Ιδίων Μετοχών διάρκειας 24 μηνών. Η εταιρεία κατά τον 1ο χρόνο του Προγράμματος, απέκτησε συνολικά 15.440.064 ίδιες μετοχές με μέση τιμή αγοράς 16,22 ανά μετοχή. Από αυτές, 1.868.242 ίδιες μετοχές που αποκτήθηκαν κατά την περίοδο από 24 Φεβρουαρίου 2022 έως 31 Μαρτίου 2022, ακυρώθηκαν και διαγράφηκαν από το Χρηματιστήριο Αθηνών στις 12 Ιουλίου 2022 και 8.818.730 ίδιες μετοχές που αποκτήθηκαν κατά την περίοδο 1 Απριλίου 2022 έως 30 Σεπτεμβρίου 2022, ακυρώθηκαν και διαγράφηκαν από το Χρηματιστήριο Αθηνών την 29 Νοεμβρίου 2022. Την 31 Δεκεμβρίου 2022 η εταιρεία κατείχε 4.753.092 ίδιες μετοχές, οι οποίες αποκτήθηκαν κατά την περίοδο από 1 Οκτωβρίου 2022 έως 7 Δεκεμβρίου 2022, ημερομηνία κατά την οποία ολοκληρώθηκαν οι αγορές.

Αν σου άρεσε κάνε