Η BNP Paribas «κόβει» τα δάνεια σε project πετρελαίου και ρίχνει χρήμα στα έργα ΑΠΕ

Η BNP Paribas «κόβει» τα δάνεια σε project πετρελαίου και ρίχνει χρήμα στα έργα ΑΠΕ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ UPD 22:59 Δημιουργία 24/01/23, 22:56
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε δραστική περικοπή της χρηματοδότησης προς νέα project πετρελαίου ανακοίνωσε πως προχωρά η γαλλική τράπεζα BNP Paribas.

Παράλληλα, ο γαλλικός τραπεζικός όμιλος επισήμανε πως αυξάνει τις χορηγήσεις για έργα ΑΠΕ, αναβαθμίζοντας έτσι τους στόχους της πράσινης στρατηγικής της.

Η BNP Paribas είχε ήδη θέσει στόχο να μειώσει τα χρήματα που θα διαθέτει για τη χρηματοδότηση έργων εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά 25% μέχρι το 2025. Όμως, σήμερα αναθεώρησε τον στόχο αυτό ανεβάζοντας το ποσοστό αυτό για τα έργα πετρελαίου στο 80% μέχρι το 2030.

Μέχρι και τα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου η τράπεζα είχε εγκρίνει χρηματοδοτήσεις ύψους 5,3 δισ. ευρώ για project εξόρυξης πετρελαίου, ένα ποσό που πλέον θα κατέβει κάτω από το 1 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη της δεκαετίας. Επίσης είχε δρομολογήσει 12,1 δισ. ευρώ για τον κλάδο διύλισης, 5 δισ. ευρώ για φυσικό αέριο και 1,3 δισ. για project άνθρακα.

Συνολικά μιλάμε για χρηματοδοτήσεις ύψους 23,7 δισ. ευρώ προς τα ορυκτά καύσιμα, ήτοι χαμηλότερα από τα 28,2 δισ. ευρώ που έχουν δρομολογηθεί για έργα ΑΠΕ και καθαρής ενέργειας.

Τα έργα ΑΠΕ

Το τελευταίο ποσό, εξάλλου, θα αυξηθεί περαιτέρω στο πλαίσιο του αναθεωρημένου σχεδίου της τράπεζας. Συγκεκριμένα, ο στόχος είναι πάνω από το 80% των συνολικών κονδυλίων για τον κλάδο παραγωγής ενέργειας να διατίθεται μελλοντικά μόνο σε έργα καθαρής ενέργειας. Μάλιστα, μέχρι το 2030 ο στόχος είναι η δρομολόγηση 40 δισ. ευρώ για τη στήριξη προγραμμάτων και έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η ανακοίνωση, πάντως, της γαλλικής τράπεζας δεν είναι στο χρονικό αυτό σημείο τυχαία, καθώς τρεις ακτιβιστικές οργανώσεις είχαν ανακοινώσει την πρόθεση τους να κινηθούν νομικά εναντίον της, καταθέτοντας αγωγή για παραβίαση των δεσμεύσεων που είχε κάνει για την ενίσχυση της πράσινης στρατηγικής της. Μάλιστα, είχαν δώσει περιθώριο στην τράπεζα μέχρι την Πέμπτη να αλλάξει ρότα, όπως και έκανε..

Αν σου άρεσε κάνε