Σε θετικό πρόσημο επιστρέφουν οι προοπτικές απασχόλησης για το πρώτο τρίμηνο του '23

Σε θετικό πρόσημο επιστρέφουν οι προοπτικές απασχόλησης για το πρώτο τρίμηνο του '23

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ UPD 12:36 Δημιουργία 05/01/23, 12:32
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ενθαρρυντικά σημάδια αποτυπώνει η έρευνα προοπτικών απασχόλησης του ομίλου ManpowerGroup για το α΄ τρίμηνο του 2023 (Ιανουάριος-Μάρτιος).

Συγκεκριμένα, οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης να επιστρέφουν σε θετικό πρόσημο και να διαμορφώνονται στο 7%, αυξημένες κατά 9% έναντι του τελευταίου τριμήνου του 2022.

Επιπλέον, το 28% των 520 Ελλήνων εργοδοτών, που συμμετείχαν στην έρευνα, δηλώνει ότι αναμένει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 46% δεν αναμένει κάποια αλλαγή, ενώ το 22% προβλέπει μείωση.

Πληροφορική, ο πλέον ανταγωνιστικός κλάδος

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το πρόσημο για τις προοπτικές απασχόλησης παραμένει θετικό για όλους σχεδόν τους κλάδους, καθώς οι Έλληνες εργοδότες αναμένουν αύξηση του ρυθμού προσλήψεων σε επτά από τους εννέα κλάδους το α’ τρίμηνο του 2023, ενώ στoν κλάδο της Επικοινωνίας δεν αναμένεται διαφοροποίηση και μόνο στις «Λοιπές Υπηρεσίες» προβλέπεται μείωση κατά 6%.

Ο πιο ανταγωνιστικός/ισχυρός τομέας στην Ελλάδα είναι η Πληροφορική, με τις προοπτικές απασχόλησης να φθάνουν στο 27%, σημειώνοντας αύξηση κατά 22% από το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο και κατά 15% από το α΄ τρίμηνο του 2022.

Ακολουθούν η Βιομηχανία και οι Κατασκευές, με προοπτικές απασχόλησης 13%, αυξημένες κατά 29% έναντι του αμέσως προηγούμενου τριμήνου και μειωμένες κατά 6% έναντι του α΄ τριμήνου του 2022.

Η πιο ισχυρή περιφέρεια σε επίπεδο πρόθεσης προσλήψεων στην Ελλάδα είναι η βόρεια Ελλάδα, με προοπτικές απασχόλησης 18%, καταδεικνύοντας τη δυναμική της περιοχής και αποτυπώνοντας αύξηση κατά 21% έναντι του δ’ τριμήνου του 2022 και κατά 17% έναντι του α’ τριμήνου του 2022.

Θετικές προοπτικές απασχόλησης (3%) καταγράφονται στην ευρύτερη Περιφέρεια Ελλάδας, σημειώνοντας αύξηση κατά 13% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και μείωση κατά 2% έναντι του α’ τριμήνου του 2022.

Αρνητικές προοπτικές απασχόλησης σημειώνονται στην περιφέρεια της Αττικής (-2%).

Οι εργοδότες σε οργανισμούς με 250+ εργαζόμενους είναι πιο αισιόδοξοι, καθώς αναμένουν τη μεγαλύτερη αύξηση της απασχόλησης, με προοπτικές απασχόλησης +21%, με αύξηση κατά 7% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2022 και κατά 11% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2022.

Πιο αδύναμο κλίμα στελέχωσης (-1%) επικρατεί στις επιχειρήσεις με προσωπικό 10-49 άτομα.

«Είναι προφανές ότι στην έρευνα αποτυπώνεται εμφανής πρόθεση αύξησης των προσλήψεων για την κάλυψη των αναγκών των μεγάλων έργων (Υποδομές, Σιδηροδρομική Εγνατία, Καινοτομία-Επιχειρηματικότητα, Logistics, Αναπλάσεις, Επενδύσεις Κολοσσών) που υλοποιούνται στη Βόρεια Ελλάδα και αποτελούν "ένεση" ανάπτυξης και απασχόλησης και μοχλό αποκλιμάκωσης του δείκτη ανεργίας στην περιοχή. Παράλληλα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση της ραγδαίας αύξησης των προοπτικών συνολικής απασχόλησης στην επικράτεια, ειδικά στον κλάδο της Πληροφορικής (27%) και να αναζητήσουμε τα ταλέντα εκείνα που θα ανταποκριθούν στους υπάρχοντες, αλλά και στους μελλοντικούς ρόλους» σχολιάζει ο κ. Χαράλαμπος Καζαντζίδης, CEO της ManpowerGroup Ελλάδας.

Οι προοπτικές απασχόλησης στον κόσμο

Με βάση την εποχικά προσαρμοσμένη ανάλυση, το παγκόσμιο κλίμα προσλήψεων παραμένει ισχυρό για το α’ τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με την έρευνα της ManpowerGroup (σε 38.000 εργοδότες).

Οι προθέσεις προσλήψεων είναι θετικές σε 39 από τις 41 αγορές της έρευνας, με συνολικές καθαρές προοπτικές απασχόλησης 23%, μειωμένες, ωστόσο, κατά 6% έναντι του δ’ τριμήνου του 2022.

Οι ισχυρότερες προθέσεις προσλήψεων για το επόμενο τρίμηνο αποτυπώνονται στον Παναμά (39%), την Κόστα Ρίκα (37%) και τον Καναδά (34%). Οι ασθενέστερες στην Πολωνία (-2%) και την Ουγγαρία (-8%).

Οι εργοδότες στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική (ΕΜΕΑ), αναφέρουν ανεπαίσθητα μειωμένες προσδοκίες προσλήψεων (18% έναντι 21% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο). Το 36% των εργοδοτών στην περιοχή αναμένει αύξηση των προοπτικών απασχόλησης (υπενθυμίζεται ότι το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα είναι 28%), το 20% προβλέπει μείωση, ενώ το 40% καμία αλλαγή.

Σχετικά με την έρευνα

Η επόμενη έρευνα θα δημοσιευθεί τον Μάρτιο του 2023 και θα αναφέρεται στις προθέσεις προσλήψεων για το β’ τρίμηνο του νέου χρόνου.

Η ManpowerGroup διενέργησε την έρευνα το διάστημα από τις 13 Οκτωβρίου έως 25 Νοεμβρίου σε 38.000 εργοδότες σε 41 χώρες και επικράτειες για τη σφυγμομέτρηση της πρόθεσης προσλήψεων κατά το α’ τρίμηνο του 2023. Η έρευνα περιλάμβανε ανάλυση δεδομένων που λήφθηκαν ως απάντηση σε ένα μόνο ερώτημα: «Πώς αναμένετε να αλλάξει ο συνολικός αριθμός των ατόμων που απασχολούνται στην περιοχή της ευθύνης σας το τρίμηνο έως το τέλος Μαρτίου 2023 σε σύγκριση με το τρέχον τρίμηνο;».

Διευκρινίζεται ότι ο όρος συνολικές προοπτικές απασχόλησης, που χρησιμοποιείται σε αυτή την έρευνα, είναι το αποτέλεσμα της αφαίρεσης του ποσοστού των εργοδοτών που αναμένουν αύξηση στο ανθρώπινο δυναμικό τους από το ποσοστό των εργοδοτών που αναμένουν μείωση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το καθαρό υπόλοιπο (είτε θετικό είτε αρνητικό) των προοπτικών απασχόλησης. Τα δεδομένα έχουν προσαρμοστεί εποχιακά, προκειμένου να αντικατοπτρίζουν καλύτερα την πραγματικότητα των προβλεπόμενων προσλήψεων. Αυτές οι προσαρμογές εξομαλύνουν τον αντίκτυπο των εποχιακών διακυμάνσεων, οι οποίες συμβαίνουν τις ίδιες περιόδους κάθε χρόνο.

Αν σου άρεσε κάνε