Αρχισαν τα... όργανα: Αγωγή της ExxonMobil κατά της ΕΕ για τη φορολόγηση των υπερκερδών

Αρχισαν τα... όργανα: Αγωγή της ExxonMobil κατά της ΕΕ για τη φορολόγηση των υπερκερδών

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ UPD 12:04 Δημιουργία 28/12/22, 19:42
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στην αντεπίθεση περνά ο κλάδος των εταιρειών ενέργειας προκειμένου να μπλοκάρει την πρόθεση της ΕΕ να βάλει... χέρι στα υπερκέρδη που έχουν σωρεύσει μέσα από την ενεργειακή κρίση και την εκτόξευση των τιμών.

Συγκεκριμένα, ο πετρελαϊκός κολοσσός της ExxonMobil κατέθεσε αγωγή κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αμφισβητώντας ευθέως το έκτακτο τέλος που δρομολογεί η Κομισιόν με στόχο να συγκεντρώσει έως και 25 δισ. ευρώ, χρήματα που θα βοηθήσουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά να ανταπεξέλθουν στους τσουχτερούς λογαριασμούς.

Η αγωγή κατατέθηκε στο Γενικό Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο, από τη γερμανική και την ολλανδική θυγατρική του αμερικανικού κολοσσού. Στην αγωγή αμφισβητείται το νομικό δικαίωμα του ευρωπαϊκού συμβουλίου να επιβάλει τον εν λόγω φόρο, δεδομένου πως κάτι τέτοιο συνήθως γίνεται μόνο από τις εθνικές κυβερνήσεις, όπως και το δικαίωμα του να ενεργοποιεί την χρήση εκτάκτων εξουσιών για να διασφαλίσει την έγκριση των κρατών μελών στο μέτρο.

Συγκεκριμένα η εταιρεία υποστηρίζει ότι ο έκτακτος φόρος δεν αποτελεί λύση για τυχόν ελλείψεις στα επίπεδα προσφοράς, με αποτέλεσμα να μην αιτιολογείται η ενεργοποίηση των έκτακτων εξουσιών από το συμβούλιο και την Κομισιόν προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκριση του μέτρου με απλή πλειοψηφία και όχι με ομοφωνία από τα κράτη μέλη.

«Ο φόρος υπονομεύει τις επενδύσεις»

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», εκπρόσωπος της εταιρείας σχολιάζοντας τις εξελίξεις υποστήριξε πως η ExxonMobil αναγνωρίζει πως η αύξηση του ενεργειακού κόστους βαραίνει σημαντικά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, όμως θεωρεί ότι ο έκτακτος φόρος στα υπερκέρδη είναι αντιπαραγωγικός και υπονομεύει την εμπιστοσύνη των μετόχων, αποθαρρύνει τις επενδύσεις και τελικά αυξάνει την εξάρτηση σε εισαγόμενες ενεργειακές ροές.

Μάλιστα, υποστήριξε πως η εταιρεία έχει δαπανήσει 3 δισ. δολάρια μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια για νέα project διύλισης πετρελαίου στην Ευρώπη προκειμένου να αυξήσει την παραγωγή σε ένα διάστημα που η Ευρώπη παλεύει να μειώσει την εξάρτηση της από εισαγωγές από τη Ρωσία.

Υπό την έννοια αυτή η εταιρεία απειλεί να επανεξετάσει τώρα μελλοντικές επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων στην ευρωπαϊκή ήπειρο, καθώς η δρομολόγηση των project αυτών θα εξαρτηθεί από το πόσο ελκυστική και ανταγωνιστική θα είναι η Ευρώπη.

Η διαδικασία

Το Γενικό Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα κληθεί σε πρώτη φάση να αποφασίσει, αν μπορεί να κρίνει την αγωγή της Exxon. Εφόσον το κάνει, οποιαδήποτε απόφαση λάβει, θα μπορεί να αμφισβητηθεί μέσω έφεσης στο ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ECJ). Η όλη διαδικασία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει όλη την επόμενη χρονιά.

Θυμίζουμε πως ο νέος φόρος στα υπερκέρδη των ενεργειακών ομίλων θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 31 Δεκεμβρίου επιβάλλοντας ένα τέλος τουλάχιστον 33% επί των φορολογούμενων κερδών ήδη για το έτος 2022-23, εφόσον τα κέρδη αυτά είναι κατά τουλάχιστον 20% υψηλότερα σε σχέση με το μέσο όρο κερδοφορίας των επιχειρήσεων το διάστημα 2018 με 2021.

Για την ίδια την Exxon, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές πετρελαίου στην Ευρώπη, η επιβάρυνση εκτιμάται πως θα κυμανθεί τουλάχιστον στα 2 δισ. δολάρια. Η εταιρεία έχει καταγράψει τεράστια κέρδη την τελευταία χρονιά και μόνο κατά το τρίτο τρίμηνο, τα παγκόσμια κέρδη της εκτοξεύτηκαν στο ποσό ρεκόρ των 20 δισ. δολαρίων.

Αξίζει να σημειωθεί πως ανάλογο έκτακτο φόρο στα υπερκέρδη των ενεργειακών ομίλων έχει δρομολογήσει και η Βρετανία, με ένα έκτακτο τέλος από 25% έως 35% τουλάχιστον μέχρι το 2028.

Αν σου άρεσε κάνε