Η Frigoglass ανακοίνωσε αύξηση πωλήσεων κατά 39% το τρίτο τρίμηνο

Η Frigoglass ανακοίνωσε αύξηση πωλήσεων κατά 39% το τρίτο τρίμηνο

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ UPD 14:57 Δημιουργία 15/12/22, 14:53
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Αύξηση των πωλήσεων κατά 39% στο τρίτο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, παρουσίασε η Frigoglass ως αποτέλεσμα της ισχυρής ζήτησης στον κλάδου Υαλουργίας και των αυξημένων παραγγελιών για ψυγεία σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Frigoglass οι πωλήσεις στον κλάδο επαγγελματικής ψύξης αυξήθηκαν κατά 24,3% το τρίτο τρίμηνο, ως αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών κατά τη διάρκεια του έτους και της ζήτησης στην Ασία, στην Αφρική και στη Δυτική Ευρώπη. Αυτή η απόδοση επιτεύχθηκε παρά τη σημαντική μείωση των παραγγελιών στη Ρωσία και στην Ουκρανία λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης. Η ανάπτυξη των πωλήσεων στον κλάδο υαλουργίας παρέμεινε ισχυρή, ως αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης γυάλινων φιαλών και πλαστικών κιβωτίων και των αναπροσαρμογών των τιμών.

Συνολικά, οι πωλήσεις του ομίλου αυξήθηκαν κατά 38,5% και ανήλθαν σε 127 εκατ. ευρώ. Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (Adj. EBITDA) μειώθηκαν κατά 45% σε Euro6,9 εκατ. Το περιθώριο προσαρμοσμένου EBITDA μειώθηκε κατά 8,2 μονάδες βάσης, σε 5,4%, ως αποτέλεσμα του αυξημένου κόστος πρώτων υλών, του ιδιαίτερα υψηλού κόστος μεταφορικών λόγω των περιορισμών που επιβλήθηκαν στην εφοδιαστική αλυσίδα, της μείωσης της παραγωγικότητας στα εργοστάσια της Ρουμανίας και της Ρωσίας, καθώς και του λιγότερου ευνοϊκού μείγματος ενέργειας στη Νιγηρία. Οι παραπάνω παράγοντες αντιστάθμισαν τα οφέλη της αύξησης του όγκου πωλήσεων, των αναπροσαρμογών των τιμών και των χαμηλότερων εκπτώσεων. Τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) μειώθηκαν κατά 72,5%, ανερχόμενα σε 2,2 εκατ. ευρώ, λόγω της μείωσης του προσαρμοσμένου EBITDA.

Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός ανήλθε σε 294,2 εκατ. ευρώ στις 30 Σεπτεμβρίου 2022, έναντι 256,8 εκατ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2021. Τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονταν σε 62,9 εκατ. ευρώ στις 30 Σεπτεμβρίου 2022, έναντι 79,2 εκατ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2021. Στις 31 Οκτωβρίου 2022, τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονταν σε 54,7 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 42,4 εκατ. ευρώ στη Νιγηρία και 1,3 εκατ. ευρώ στη Ρωσία. Σημειώνεται ότι η θυγατρική εταιρεία στη Ρωσία είχε συνολικό δανεισμό 30,6 εκατ. ευρώ που είναι κυρίως κατ' απαίτηση.

Τον Δεκέμβριο του 2022, η Frigoglass εξασφάλισε ενδιάμεση χρηματοδότηση ύψους 35 εκατ. ευρώ (με δυνατότητα επέκτασης κατά 20 εκατ. ευρώ) και ορισμένες εταιρείες του Ομίλου σύνηψαν μια δεσμευτική συμφωνία με τους βασικούς τους πιστωτές που προβλέπει μια συναλλαγή ανακεφαλαιοποίησης. Έχουν αντληθεί 23,2 εκατ. ευρώ (μετά από την έκπτωση αρχικής έκδοσης) της ενδιάμεσης χρηματοδότησης, με το υπόλοιπο ποσό σε ειδικό λογαριασμό (escrow account) να υπόκειται στην επίτευξη ορισμένων προϋποθέσεων.

Αν σου άρεσε κάνε