Πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 50 δισ. δολαρίων για την ExxonMobil

Πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 50 δισ. δολαρίων για την ExxonMobil

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ UPD 19:17 Δημιουργία 08/12/22, 19:08
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ανοίγει τα ταμεία της η ExxonMobil και μοιράζεται με τους μετόχους της τα υπερκέρδη που έχει καταγράψει τους προηγούμενους μήνες από την άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Ο αμερικανικός γίγαντας ανακοίνωσε πως θα διευρύνει σημαντικά το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών στο ιλιγγιώδες ποσό των 50 δισ. δολαρίων μέχρι και το 2024.

Μετά από δύο τρίμηνα με κέρδη ρεκόρ που συνθέτουν μια «χρυσή» χρονιά για την τεξανή εταιρεία, η διοίκηση της Exxon ενέκρινε σήμερα μια αναθεώρηση του πλάνου των δαπανών της.

Συγκεκριμένα, οι συνολικές της δαπάνες για νέα project θα αυξηθούν περαιτέρω κατά 14% για το 2023, μεταξύ των 23 και 25 δισ. δολαρίων από 22 δισ. δολάρια πέρυσι. Και μάλιστα εκτιμάται πως θα παραμείνουν στο εύρος των 20 έως 25 δισ. δολαρίων μέχρι και το 2027, καθώς οι προοπτικές του κλάδου παραμένουν ευοίωνες.

Είναι χαρακτηριστικό πως η εταιρεία αναμένει σημαντική δυναμική στα κέρδη και τα επίπεδα ρευστότητας της τουλάχιστον μέχρι και το 2027. Οπότε δόθηκε και το πράσινο φως για τη διεύρυνση του προγράμματος επαναγοράς μετοχών στα 50 δισ. δολάρια για την επόμενη τριετία, από τα 30 δισ. δολάρια που είχε ήδη εγκρίνει.

Η απόφαση αυτή ελήφθη παρά το γεγονός πως οι διεθνείς τιμές έχουν πιεστεί το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα, σήμερα το Brent κατρακύλησε έως και στα 78,11 δολάρια το βαρέλι, μετρώντας μια σημαντική πτώση της τάξεως του 20% μέσα σε ένα μήνα.

Οι διαμαρτυρίες του Λευκού Οίκου

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να «κουμπώσει» στις έντονες διαμαρτυρίες του Λευκού Οίκου για τη στάση των αμερικανικών πετρελαϊκών κολοσσών, που αντί να στηρίζουν την αγορά και τους καταναλωτές, απολαμβάνουν τα υπερκέρδη τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μετοχές του πετρελαϊκού κλάδου είναι μακράν οι μεγαλύτερες κερδισμένες της φετινής πορείας της Wall Street, που έχει βιώσει έντονους κλυδωνισμούς σαν αποτέλεσμα των έντονων ανησυχιών για τις συνέπειες του πολέμου, της ενεργειακής κρίσης, του υψηλού πληθωρισμού και της επιτοκιακής πολιτικής της Fed στην πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Η μετοχή της ίδιας της ExxonMobil μετρά άνοδο της τάξεως του 60%, κόντρα στο αρνητικό πρόσημο του δείκτη S&P 500.

Αν σου άρεσε κάνε