Συναγερμός από τη Maersk: Μαύρα σύννεφα για το παγκόσμιο εμπόριο

Συναγερμός από τη Maersk: Μαύρα σύννεφα για το παγκόσμιο εμπόριο

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ UPD 19:43 Δημιουργία 02/11/22, 19:38
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ρεκόρ κερδοφορίας λόγω των υψηλών ναύλων κατέγραψε το τρίτο τρίμηνο του 2022 η μεγαλύτερη εταιρεία κοντέινερ του κόσμου, Maersk, παρά τη μείωση της ζήτησης.

Ο δανέζικος κολοσσός ο οποίος θεωρείται και βαρόμετρο του παγκόσμιου εμπορίου κατέγραψε κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) ύψους 10,9 δισ. δολαρίων για το γ’ τρίμηνο του 2022, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών οι οποίες κυμαίνονταν στα 9,8 δισ. δολαρίων Η εταιρεία επικαιροποίησε τις εκτιμήσεις της για ετήσια EBITDA ύψους 37 δισ. δολαρίων και ελεύθερης ταμειακής ροής άνω των 24 δισ.δολαρίων.

Σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας Σόρεν Σκου, τα «εξαιρετικά αυτά φετινά δεδομένα οφείλονται στην αύξηση των ναύλων υπερωκεάνιων μεταφορών τα οποία, όμως, θα καταγράψουν διόρθωση το δ’ τρίμηνο λόγω της μείωσης της ζήτησης και της βελτίωσης των συνθηκών στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, του υψηλού πληθωρισμού και της αυξημένης πιθανότητας δημιουργίας ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με πολλαπλά εμπόδια».

Ο Σκου τόνισε, επίσης πως «το "ντόμινο" των κρίσεων αυτών έχει επηρεάσει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών δραματικά, κάτι που έχει επιπτώσεις στη ζήτηση για μεταφορά φορτίων. Αν και αναμένουμε πως η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας θα περιορίσει τα έσοδά μας, θα συνεχίσουμε με τα αναπτυξιακά μας σχέδια».

Η Maersk εκτιμά πως η παγκόσμια ζήτηση για κοντέινερ θα μειωθεί κατά 2% και 4% μέχρι το τέλος του 2022, σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις του +1% με -1%. Παράλληλα, τόνισε πως η τιμή των ναύλων μειώθηκε το γ’ τρίμηνο λόγω της άρσης ορισμένων εκ των lockdowns στην Κίνα και της εξισορρόπησης της ζήτησης.

Αν σου άρεσε κάνε