H Motor Olil ξεκινάει το market test της υποδομής «Διώρυγα Gas» στην Κόρινθο

H Motor Olil ξεκινάει το market test της υποδομής «Διώρυγα Gas» στην Κόρινθο

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ UPD 11:09 Δημιουργία 31/10/22, 11:05
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ακόμα ένα βήμα προς την υλοποίηση του FSRU «Διώρυγα Gas» έκανε η Motor Oil, με την προκήρυξη της της έναρξης της δεσμευτικής φάσης υποβολής προσφορών για εξασφάλιση δυναμικότητας στο πλωτό τερματικό σταθμό αεριοποίησης LNG που βρίσκεται στους Αγίους Θεοδώρους στην Κόρινθο.

Συγκεκριμένα, η Motor Oil, με ανάρτησή της στο Linkedin, ενημερώνει πως μετά την έγκριση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας ξεκινάει η β' φάση της διαδικασίας του market test με ορίζοντα ολοκλήρωσης τις 15 Δεκεμβρίου. «Προχωράμε και επενδύουμε ενισχύοντας την ελληνική οικονομία και ενεργειακή αυτονομία, για περισσότερη Ενέργεια, με το βλέμμα στραμμένο στο Μέλλον» σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανάρτηση του Ομίλου.

Πρόκειται για ένα στρατηγικό έργο, εθνικής και διεθνούς εμβέλειας, καθώς θα αποτελέσει μία νέα πύλη εισαγωγής που θα εξυπηρετεί τους καταναλωτές φυσικού αερίου σε όλη την Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, τον περασμένο μήνα προχώρησε στην έκδοση δύο αποφάσεων για τη «Διώρυγα Gas», σηματοδοτώντας σημαντικές εξελίξεις για την κατασκευή του FSRU.

Με την πρώτη απόφαση ο Ρυθμιστής ενέκρινε τις κατευθυντήριες οδηγίες για την προκήρυξη της τελικής φάσης του market test του FSRU. Η Motor Oil απέσπασε τη θετική έγκριση ως προς τη δυνατότητα συμμετοχής σε αυτό και επενδυτών που δεν είχαν συμμετάσχει στην πρώτη μη δεσμευτική φάση. Η εταιρεία επικαλέστηκε τις γεωπολιτικές εξελίξεις και το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Η δεύτερη απόφαση της ΡΑΕ αφορά στην αύξηση της αποθηκευτικής ικανότητας της σχεδιαζόμενης υποδομής αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Πιο συγκεκριμένα το FSRU θα έχει τη δυνατότητα ανώτατης αποθηκευτικής ικανότητας στα 210.000 κυβικά μέτρα LNG, ενώ στην αρχική άδεια ήταν στα 170.000 κυβικά μέτρα. Επίσης με την ίδια απόφαση εγκρίνεται η αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης καθώς η «Διώρυγα Gas» περνά υπό τον έλεγχο της θυγατρικής του ομίλου «MORE» όπου εκεί ανήκουν και τα έργα ΑΠΕ.

Τι είναι η Διώρυγα GAS

Η Διώρυγα GAS A.E, μέλος του Ενεργειακού Ομίλου Motor Oil, είναι μια υποδομή Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) που αποτελείται από πλωτό τερματικό σταθμό παραλαβής, προσωρινής αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU) και βρίσκεται νοτιοδυτικά του διυλιστηρίου της Motor Oil στην περιοχή των Αγ. Θεοδώρων Κορινθίας.

Η Διώρυγα GAS θα είναι μια ανοικτή και ευέλικτη υποδομή εισαγωγής Υγροποιήμενου Φυσικού Αερίου.

Αν σου άρεσε κάνε