Κομισιόν: Πρόστιμα 10 δισ. γλίτωσαν όσοι «κάρφωσαν» καρτέλ στις αρχές ανταγωνισμού

Κομισιόν: Πρόστιμα 10 δισ. γλίτωσαν όσοι «κάρφωσαν» καρτέλ στις αρχές ανταγωνισμού

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ UPD 20:24 Δημιουργία 25/10/22, 20:21
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Συνολικά 10 δισ. ευρώ γλίτωσαν από την επιβολή προστίμων τα τελευταία 16 χρόνια οι εταιρείες που ενημέρωσαν στις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές πιθανή παράτυπη δράση εταιρικών καρτέλ.

Αυτό ανακοίνωσε η Κομισιόν, θέλοντας να ενθαρρύνει την αύξηση της ροής χρήσιμων πληροφοριών προς τις αρχές ανταγωνισμού.

Το σύστημα που δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 1996, προσφέρει στην πρώτη εταιρεία που καταγγέλλει παράτυπη δράση από κλαδικά ή επιχειρηματικά καρτέλ πλήρη ασυλία από νομική δίωξη ή επιβολή χρηματικών προστίμων. Αντιστοίχως, οι εταιρείες που θα προστεθούν αμέσως μετά στην παροχή χρήσιμων πληροφοριών διασφαλίζουν μια έκπτωση ύψους 50% στα πρόστιμα.

Η πρακτική αυτή έχει αποδειχτεί αμοιβαία χρήσιμη, με την Κομισιόν να μοιράζει «καμπάνες» και να διορθώνει παράτυπες πρακτικές, αλλά και τις εταιρείες που συνεργάζονται να γλιτώνουν την καταβολή υπέρογκων προστίμων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, οι συνεργαζόμενες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΕΑ) και έλαβαν ασυλία γλίτωσαν περίπου 10 δισ. ευρώ μέσα στα τελευταία 16 χρόνια. Αντιστοίχως οι εταιρείες που διασφάλισαν για τη συνεργασία τους μειωμένα πρόστιμα, γλίτωσαν 16 δισ. ευρώ.

Για το ίδιο διάστημα τα πρόστιμα της Κομισιόν στον ΕΟΧ (ήτοι οι «27» χώρες-μέλη μαζί με την Ισλανδία, τη Νορβηγία και το Λίχτενσταϊν) υπολογίζονται στα 15 δισ. ευρώ.

Αν σου άρεσε κάνε