ΕΣΕΕ: Το λιανεμπόριο θα συμβάλλει στον στόχο της δραστικής μείωσης εκπομπών άνθρακα

ΕΣΕΕ: Το λιανεμπόριο θα συμβάλλει στον στόχο της δραστικής μείωσης εκπομπών άνθρακα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ UPD 17:05 Δημιουργία 12/10/22, 17:00
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Τα βήματα για την επίτευξη και στη χώρα μας των στόχων για τη δραστική μείωση των εκπομπών άνθρακα συζητήθηκαν σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν στην Αθήνα, η ΕΣΕΕ και η EuroCommerce, στο πλαίσιο της εκστρατείας Race to Zero.

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας κάλεσε όλα τα μέλη της, στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, να συμβάλλουν σε ένα βιώσιμο μέλλον για όλους, στο πλαίσιο της προσπάθειας που θα καταβληθεί διεθνώς από το λιανικό εμπόριο.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΣΕΕ, η εκστρατεία διοργανώνεται στο πλαίσιο των ενεργειών των Ηνωμένων Εθνών και συγκεκριμένα υπό τη διεύθυνση της ομάδας UN High-Level Champions for Climate Action, με στόχο να δημιουργηθεί ένας συνασπισμός πρωτοβουλιών από την παγκόσμια κοινότητα των επιχειρήσεων για μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050 σε συνέχεια της Συμφωνίας του Παρισιού. Υποστηρίζεται από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Επιχειρήσεων για την Αειφόρο Ανάπτυξη (WBCSD) και από επιχειρήσεις, ιδρύματα και φορείς σε πάνω από 120 χώρες.

Ειδικά στον χώρο του λιανεμπορίου στοχεύει στη δημιουργία μίας παγκόσμιας κίνησης που θα ευθυγραμμιστεί με τους στόχους για περιορισμό της αύξησης θερμοκρασίας μέχρι 1,5°C βαθμούς σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα έως το 2030, ώστε να φθάσει τις μηδενικές εκπομπές άνθρακα (Net Zero), έως το 2050. Ήδη, μεγάλες λιανεμπορικές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και πολλές εργοδοτικές ενώσεις του Retail έχουν δεσμευθεί στους στόχους αυτούς.

Στην εκδήλωση ο υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, τόνισε: «...Το "Race to Zero" συμβαδίζει με την προσπάθεια της ελληνικής κοινωνίας για πλήρη απανθρακοποίηση της οικονομίας της χώρας ως το 2050. Η Ελλάδα μέσα από τον Εθνικό Κλιματικό Νόμο, τις δεσμεύσεις της προς την ΕΕ, με τις περιβαλλοντικές μεταρρυθμίσεις της και τον διαρκή αγώνα για προστασία της βιοποικιλότητας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του "κλιματικού αγώνα". Το εμπόριο μέσα από όλες τις εκφάνσεις του, μεταφορές, πρώτες ύλες, ενεργειακές ανάγκες, καταναλωτικές συνήθειες κτλ. αποτελεί κρίσιμο κρίκο στην περιβαλλοντική αλυσίδα που δεν πρέπει να σπάσει».

Η γενική διευθύντρια της EuroCommerce Christel Delberghe σημείωσε: «…Ο κλάδος του εμπορίου βρίσκεται σε μια καθοριστική θέση στην αλυσίδα εφοδιασμού για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής, αλλά έχει περιορισμένο άμεσο αντίκτυπο στις εκπομπές άνθρακα. Η περισσότερη συνεργασία στον κλάδο και με τους εταίρους της εφοδιαστικής μας αλυσίδας θα είναι το κλειδί της επιτυχίας»

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας δήλωσε: «…Σε μία κρίσιμη συγκυρία όπου -παρά τις μεγάλες οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις- η έννοια της βιωσιμότητας διαμορφώνει τη νέα παγκόσμια κοινωνική και καταναλωτική συνείδηση, αποτελώντας για εκατομμύρια πολίτες βασικό κριτήριο για τις αγορές τους, το λιανεμπόριο μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη μηδενικών εκπομπών άνθρακα. Καλούμε όλα τα μέλη μας, στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, να συμβάλλουν σε ένα βιώσιμο μέλλον για όλους. Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, ως πλήρες μέλος της Eurocommerce, συμμετέχει ενεργά στη συνδιαμόρφωση των θέσεων του ευρωπαϊκού λιανεμπορίου, αφενός μεταφέροντας στα διεθνή φόρα τους προβληματισμούς και τα αιτήματα των ελληνικών εμπορικών επιχειρήσεων, αφετέρου ενημερώνοντας τις ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις σχετικά με τις παγκόσμιες εξελίξεις που συνθέτουν το σήμερα και το αύριο του εμπορικού κλάδου».

Αν σου άρεσε κάνε