Eurobank: Μέτρα μείωσης της κατανάλωσης ρεύματος κατά 10% - Επιστολή Καραβία στο προσωπικό

Eurobank: Μέτρα μείωσης της κατανάλωσης ρεύματος κατά 10% - Επιστολή Καραβία στο προσωπικό

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ UPD 14:58 Δημιουργία 19/09/22, 14:52
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 10% θα εφαρμόσει η Eurobank για το 2022 και το 2023.

Όπως αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας σε επιστολή του προς το προσωπικό της τράπεζας, η παραπάνω πρωτοβουλία έρχεται ως συνέχεια της ευρύτερης στρατηγικής για ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων και προστασίας του περιβάλλοντος.

Στις άμεσες πρωτοβουλίες της Τράπεζας περιλαμβάνονται:

-Αναστέλλεται άμεσα n νυχτερινή φωταγώγηση των κεντρικών κτιρίων και απενεργοποιούνται οι φωτεινές επιγραφές στα καταστήματα τις βραδινές ώρες

-Επεκτείνεται ο προγραμματισμός για τον κεντρικό έλεγχο της θερμοκρασίας σε περισσότερα κτήρια

-Αντικαθιστά το σύστημα εξωτερικής σκίασης με 1.600 νέες περσίδες στην πρόσοψη κτιρίων

-Αναβαθμίζονται κατασκευαστικά τα καταστήματα και συνολικά ο τεχνολογικός εξοπλισμός με στόχο τον περιορισμό της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος (υπολογιστές, φωτισμός και κλιματισμός)

-Δρομολογούνται μελέτες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ στις στέγες των εγκαταστάσεων, ώστε να καλυφθεί μέρος των ενεργειακών αναγκών μέσω της ηλιακής ενέργειας

-Επεκτείνεται n τοποθέτηση μετρητών ενέργειας σταδιακά στο σύνολο των κτιρίων και καταστημάτων

-Ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού για ενεργειακά και περιβαλλοντικά υπεύθυνης συμπεριφοράς

Επίσης, στην επιστολή του ο κ. Καραβίας παραθέτει σειρά αλλαγών στην καθημερινή συμπεριφορά:

-Ρύθμιση του θερμοστάτη κλιματισμού στους 25-27°C το καλοκαίρι και στους 19°C τον χειμώνα

-Προστασία του κλιματιζόμενου χώρου από την ηλιακή ακτινοβολία

-Κλείσιμο του κλιματισμού, όταν δεν χρησιμοποιείται

-Απενεργοποίηση της οθόνης του υπολογιστή με την αποχώρηση από το γραφείο

-Κλείσιμο διακόπτη φωτισμού του γραφείου, του ορόφου, ή των αιθουσών συναντήσεων, όταν δεν βρίσκεται κανείς στο χώρο

-Απενεργοποίηση εκτυπωτών στο τέλος της μέρας

-Αξιοποίηση, σε κάθε ευκαιρία του φυσικού, ηλιακού φωτός

Ο κ. Καραβίας, υπενθυμίζει ότι τα τελευταία χρόνια η Eurobank έχει πετύχει μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 37,8%. Η μετάβαση των υποδομών ΙΤ στο Cloud, η αντικατάσταση περισσότερων από 15.000 φωτιστικών σωμάτων με LED στο Δίκτυο Καταστημάτων, η εγκατάσταση κλιματιστικών νέας τεχνολογίας και η μείωση των μετακινήσεων μέσω της υιοθέτησης του υβριδικού μοντέλου εργασίας, αποτελούν μερικές από τις δράσεις με θετικό ενεργειακό αποτύπωμα.

Σύμφωνα με τον κ. Καραβία, «η Ευρώπη βιώνει μια μείζονα στρατιωτική σύρραξη στο έδαφός της μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η οποία δυστυχώς χρονικά παρατείνεται, με τραγικά αποτελέσματα και οδυνηρές κοινωνικές επιπτώσεις για όλους τους λαούς. Στη σύρραξη αυτή, η ενέργεια χρησιμοποιείται ως μέσον με περικοπή της προσφοράς της και χειραγώγηση των ενεργειακών αγορών. Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιδρούν, αναζητώντας εναλλακτικές πηγές ενέργειας αλλά και θέτοντας στόχους μείωσης της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια.

Τους στόχους αυτούς υιοθετεί και η χώρα μας, ώστε στο μέτρο του δυνατού να θωρακιστεί ενεργειακά η οικονομία μας και η κοινωνία για τον επερχόμενο χειμώνα. Ήδη το Δημόσιο, ανακοινώνει μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας. Ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας οφείλει να ακολουθήσει», σημειώνει ο κ. Καραβίας και προσθέτει: «Η Eurobank έχει μια ιστορία πρωτοπορίας. Αισθανόμαστε, λοιπόν, την υποχρέωση να είμαστε από τις πρώτες εταιρίες στην Ελλάδα που σχεδιάζουν, προγραμματίζουν και δεσμεύονται σε ένα συνολικό σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας με άμεση εφαρμογή. Ο σχεδιασμός μας περιλαμβάνει τόσο δράσεις μεγάλης κλίμακας, που αφορούν κεντρικά τον Οργανισμό, όσο και πρωτοβουλίες, που εντάσσουν σε ένα ανάλογο πλαίσιο τις καθημερινές μας συμπεριφορές.

Οποιαδήποτε δέσμη μέτρων, όμως, δεν πρόκειται να αποδώσει εάν δεν στηριχτεί από όλους τους εργαζόμενους, τον καθένα από εμάς και την κοινωνία συνολικά. Εάν δεν συνοδευτεί, δηλαδή, από τη συνειδητοποίηση πως στο ορατό μέλλον θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε την ενέργεια ως ένα κοινωνικό αγαθό σε ανεπάρκεια».

Η επιστολή καταλήγει αναφέροντας ότι «όπως έχουμε δεσμευτεί απέναντι στους πελάτες μας και στην κοινωνία ότι "σε κάθε μπροστά" η Eurobank θα είναι εκεί για να το στηρίξει, έτσι και τώρα ο Οργανισμός μας, με τη συμβολή όλων μας, χωρίς εξαίρεση, θα βρίσκεται στην πρωτοπορία για την άμβλυνση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης».

Αν σου άρεσε κάνε